Nopri talu peremees Tiit Niilo Võrumaalt oli lisaks kohupiimadele müüki pannud ka kodus küpsetatud rukkileiva ehk Hürsi rüaleiva.  "Arvestasin välja, et kui ise leiba küpsetada, siis rentaablus on 35%," kiitis Niilo. Nopri talu peremees kinnitas, et neil on talus korralik leivaahi üles üles pandud ja edaspidi tuleb see leib Võrumaa Tsiistre külatoodete seas müügile.

Talupäevalisi lõbustas püüne peal Ivan Orav, avatud oli liharestoran, kodu-ja lemmikloomade näitus. Kohale oli tuldud perede kaupa ja uudistamist jätkus kõigile.  

"Tänavusi talupäevi iseloomustab eriline optimism, küllap aitab kaasa ka suurepärane suveilm," rääkis Eestimaa Talupidajate Keskliidu peadirektor Kaul Nurm. Nurme sõnul on tänavused talupäevad erilised ka selle poolest, et esmakordselt anti välja Aasta talu tiitel, selle võitis tunnustatud kartulikasvataja Kalle Hamburgi talu Raplamaalt. "Kalle Hamburg on oma erialal - kartuli- ja seemnekartulikasvatuses professionaal, ta on suutnud kartulikasvatajad koondada kahte ühistusse - MTÜ Eesti Kartul ja TÜ Talukartul, ka on Hamburgi taluõu ja põllud briljantselt korras," iseloomustas Talupidajate Keskliidu peadirektor Nurm tiitlivõitjat. Nurme sõnul saab Aasta talu valimine nüüdsest traditsiooniks. "Anname ka edaspidi auhindu parimatele tootmis-ning alternatiivtaludele, samuti noortalunikele, aga lisaks hakkame igal aastal valima üldvõitjat - Aasta talu, et ühte edukamat talu sellest kirjust võitjate reast esile tõsta," selgitas Nurm.

Ka algatati tänavu Noore loodustaluniku valimine - initsiaatoriteks Eesti Loodusfond ja Riigikogu maaelu komisjoni aseesimees Aleksei Lotman. Selle tiitliga tahetakse ärgitada noorte huvi looduslähedase põllumajanduse vastu. Tänavu võitis selle tiitli võitis Koplimäe talu pere Olev ja Marju Müür Saaremaalt.

"Kui varasematel aastatel konkureerisid alternatiivtalude kategoorias  eelkõige turismitalud, siis tänavu on valdavad toiduahelaga seotud talud, samuti mahetooteid valmistavad talud," iseloomustas Nurm tänavust talude trendi.

Et talutooteid on hulgi ja neil on müügiga raskusi, näitas ka talukaupade kuhjumine Jänedale. Paljud talunikud kinnitasid, et oma kaupa saavad nad müüa ainult sellistel laatadel.

Riigikogulane Aleksei Lotman kritiseeris talupäevade kõnekojas, et vähendada tuleks bürokraatiat, mis takistab talunikel müüa oma kaupa otse tarbijale. "Kõige markantsem on meil praegu olukord lihaga, kus euronõuded keelavad kodus tapetud loomaliha müüa. Võtkem eeskuju Saksamaalt  ja Prantsusmaalt, kus talunikele kehtivad reeglid, et oma piirkonna tarbijatele saab sellist liha müüa väikestes talupoodides, nii aitavad väiketootjad tekitada konkurentsi ja ka tarbijatel on laiem valik," rõhutas Lotman, et liigset bürokraatiat talutoodetele annab vähendada ka Eestis.