Pilt, mis Kuivamäe talu väravas avaneb, on kõhedusttekitav. Kaks kuldnokapuuri on enesele vägeva habeme kasvatanud ning hiiglaslike vapsikute sumin kostab kaugele. Kuuri otsaseina kinnitatud kolmanda pesakasti hõivamine on vapsikutel parasjagu käsil.

Kõigepealt vallutavad triibulised koletised lennuava kaudu presakasti, ehitavad selle enesele meelepäraseks. „Siis aga järavad põhja auklikuks ning hakkavad seda „habet“ sinna kasvatama,“ selgitas vapsikute tegutsemist jälginud perenaine. Seejärel suletakse pesakasti lennuava lõplikult ning enda moderniseeritud kodu sissekäigud ehitatakse korvina rippuva pesa alumisse ossa.

Enda Metsalo sõnul käis pesakastide hõivamine imekähku. Nädalaga oli esimene kast vallutatud ning kohe oli ümber ehitatud ka teine kuldnokapuur. Kolmanda vallutamine on praegu käsil.

„Teate, õhtu üldse liikuda ei või, lendavad siin õues nagu Messerschmidtid,“ selgitas perenaine ning kirjeldas, et kui õuetuli põlema panna, on selle ümber kohe mustav, hirmuäratav vapsikupilv. Sutsata pole nende perest seni veel õnneks keegi saanud. „Õhtul eriti liikuda ei tohi,“ selgitas Enda Metsalo oma pere turvanõudeid.

Üks on see ebameeldivustunne, mida kutsumatud külalised tekitavad, teine on aga rahaline kahju. „Kas te maksate mulle selle 15 eurot kinni, mille ma linnupuuride ülespanemise eest välja käisin,“ viibutas perenaine vapsikute suunas naerdes rusikat. Tõsinendes arutles vanaproua, et seni pole tal veel selgust, kuidas puurihõivajatest lahti saada. Ning kui vapsikutest lahti saadud, kas ja kuidas linnupuurid taas kuldnokkadele vastuvõetavaiks elamuiks kohendada.

„Kevadel oli siin nagu Lasnamäel, linnud seisid korterisabas, vahepeal suisa kaklesid, et puuri enesele saada,“ rääkis kuldnokkade saginat veel takkajärelegi nautiv Enda Metsalo.