90 protsenti taevataadi käes

"Mais on siin lahja," sõnab Põltsamaa kandi põllumees Toivo Gents oma esmamulje. Tema enda põldudel olevat pilt parem, aga eks näeb, kas metssead saagi ka alles jätavad. Tee ääres Haage Agro põldudel on aga mitme mehe kinnitusel see-eest väga ilus mais.

Maisikasvatajatel on muidugi omad nipid – kes paneb stardiväetist, kes väetab maisi lägaga vagude vahelt jne.

Seda tänavust eripära, et tootmispõllud on ilusamad kui katselapid, kinnitavad teisedki põllumehed. "Eks 90 protsenti aktsiatest ole ikka taevataadi käes," kordavad nii mõnedki omaaegse aasta põllumehe Mati Nurme klassikaks saanud lauset.

Ilusaid tali- ja suvinisu katselappe see-eest jätkub. Kenad on nii Baltic Agro, Bayerni kui mitme teise firma nisud ja odrad, samuti taimekasvatusinstituudi nisud. Eriti suur huvi valitseb talinisu 'Fredis' vastu, mis on hea nii talvitumise kui kvaliteedi poolest, samuti esimene siia kanti jõudnud ohtega nisu ja metssead, kes juba praegu talinisupõldudes maiustama käivad, seda ei söö.

Kui agronoomia ära väsitab…

Lisaks katselappidele, kus põllumees saab võrrelda külviaja, sortide, väetiste ja taimekaitsevahendite mõju, pakutakse muudki huvitavat.

Kuu algul oma nime Scandagraks vahetanud Farm Plant Eesti AS püüab pilku õhupalliga, mille lendu tõusmist, tõsi küll, ei õnnestunud näha. Tiiu Annuk samast firmast teeb kohapeal põllumeestele vee pH teste, mis aitavad valida taimekaitsevahenditele õiget lahuse kangust, seemneliit pakub vilja-analüüse, Baltic Agro sadememõõtjaid, Stokker sõidutab rahvast oma väikeste veoautodega, Erki Oidermaa söödab huvilistel kõhu metssealiha täis ("oma nisupõllust kinni võetud," lisab) ja tehnikademol näidatakse väetiselaoturite tööd.

Viljeluspäevad algasid eile ja jätkuvad täna.