Tänavu oli siis maaülikooli kord n.ö pinda pakkuda ja see tegi kõik endast oleneva, et asi õnnestuks. Kui katsekeskustes ja Jõgeval on põllumeestele vaadata peamiselt põldkatsed, mis näitavad teravilja ja rapsi kasvutulemusi olenevalt sortidest, külviajast, väetistest ja taimekaitsevahenditest, siis maaülikool  suutis korraldada kogupereürituse.

Lisaks tavakatsetele said külalised vaadata ka viljapuid ja marjapõõsaid, energiakultuuride ja soja katselappe ning oli isegi veinitelk, kus pakuti degusteerida Rõhul kasvatatud veiniviinamarjadest valmistatud märjukest.

Igal aastal on korraldatud ka mõni tehnikademo. Tänavu olid välja tulnud pea kõik masinafirmad, kes müüvad rohumaatehnikat.

Võrrelda sai erinevaid niidukeid, kaaruteid, vaaluteid, kogurkärusid, pallipresse ja kiletajaid. Esindatud olid ka kõik neli Eestis müüdavat silokombaini - Claasi, Krone, New Hollandi ja John Deere´i omad.

Need võimsad riistad pandi masinafirmade soovil ka omavahel võistlema. Kuigi tulemusi ei saa lugeda absoluutseks tõeks, sest kogurhekseldite võimsusklassid olid erinevad, sai tulemus järgmine.

Kõige kiiremini koristas vaalu rohtu ära Claas Jaguar, mis on ka Eesti silokombainide turu liider; temale järgnes kõige võimsam Eestis olemasolev ja Estonia osaühingule kuuluv Krone  masin, kolmanda tulemuse tegi John Deere´i silokombain ning neljandaks jäi New Hollandi oma, mis ka võimsusklassilt kõige väiksem.

"Selleks, et adekvaatset tulemust saada, tulnuks seada hekslipikkus võrdseks, kaaluda ära ka koormad ning arvestada kütusekulu," selgitas EMVI teadur Taavi Võsa, miks esimesel kohal väga hõisata ja viimasel kurvastada ei tasu.

Nagu teatas MTÜ Viljeluspäevad projektijuht Evelin Hillep, külastas selle aasta viljeluspäevi kokku 760 inimest. 11. juuli külastajate arv oli 443 ning 12. juuli külastajate arv oli 319.

"Šõu on läbi, aga meil seisab põhitöö veel ees," märkis EMÜ Rõhu katsekeskuse juhataja Toomas Tõrra. Kui siiani olid abiks MTÜ ning põllumajanduskeemiat ja -tehnikat müüvad firmad, siis katselappide koristus, saagi määramine, selle analüüs ning tulemustepaketi kokkupanemine jääb teha maaülikooli teadlastele. Lõplik tõde saab selgeks oktoobris-novembis.