Jaaniraotu talus linnuparki arendav Valeri Kostin peab sellest kevadest lisaks muudele lindudele-loomadele maja lähedases aedikus kitse, keda Eesti metsades tavaliselt ei kohta.

Kitsel on kihvad nagu koeral, kuid muidu on tegemist üsna tavalise rohusööjaga. Tavalisest metskitsest eristab teda tavalisest tublisti väiksem kasv — täiskasvanud looma turjakõrgus jäi inimese põlve juures pidama.

Kostini selgitusel on väike hirvlane liigilt muntjak, kes pärit Aasiast.

Eestis on muntjak küll vähetuntud, kuid tegu on liigiga, keda peetakse maailma vanimaks hirveliigiks üldse.

Viimastel aastatel on muntjak kiiresti levinud Inglismaal ning briti spetsialistid ennustavad, et mõne aasta pärast võivad muntjakid olla juba kõige arvukamaks hirvlaskes nende metsades.

Valeri Kostini tallu jõudis muntjak Poolast ning jagab sõbralikult aedikut maaradega, kes meenutavad kasvult ja kujult tublisti ülekasvanud küülikuid ning võivad muntjakist kergesti üle vaadata.

Lisaks neile loomadele on pargiks arenenud talus näha sadu erineva sulerüüga linde, kellest paljud tõmbavad pilku ebatavalise sulerüüga.

Jaaniraotu perenaine Ülle Uibokand ütles, et linnukasvatus sai kunagi alguse peremehe hobist ning aja jooksul haaras harrastus kogu peret.

Märkimisväärne linnupark on äratanud juba laiematki huvi ning praegu on kõigil soovijail võimalik piletit lunastades minna asjatundliku selgituse saatel linnuparki jalutama ja vaadata oma silmaga krässus kasukaga lambaid, musta nahavärviga väikest kasvu põrsaid, kirevaid papagoisid, musti luikesid, mandariinikarva parte ja sadu teisi linde.

Põlvamaa ja Võrumaa piirile jääv talu on leidnud oma erakordsuse poolest tunnustamist ka EASi poolt ning tänavu seetõttu lisatud Balti ringreisi üheks sihtpunktiks, mis tutvustab Eesti erinevaid vaatamisväärsusi ka lätlastele ja leedukatele.

Vaata rohkem www.jaanirauto.ee