See pole oluline mitte ainult mesilaste tervise kaitsmiseks, vaid on tähtis kogu Euroopa ökosüsteemi ja toidutootmise seisukohalt.

Uurimus "Mesilased väljasuremas" näitab, et ülemaailmne jõuline mesilaste arvu langus on mitmete asjaolude (haigused ja parasiidid, kliimamuutus, põllumajandustootmise laienemine) kokkulangemise tulemus. Muu hulgas viitavad teadlased mõnedele konkreetsetele taimemürkidele, näiteks neonikotinoididele, mida nimetatakse lausa massimõrvariteks.

Greenpeace toob välja seitse pestitsiidi, mille kasutamine tuleks suure toksilisuse tõttu keelata: Bayer’i imidacloprid ja clothianidin, Syngenta thiamethoxam, BASF’i fipronil ja erinevate ettevõtete poolt toodetavad clorpyriphos, cypermethrin ja deltamethrin.

Äge pestitsiidimürgistus tapab mesilased koheselt, pidev kokkupuude madalate doosidega aga tekitab mitmesuguseid erinevaid kahjustusi psühholoogilistest kuni korje ja õppimisvõime häirumiseni. Samuti langeb taimekaitsemürkide mõjul mesilaste võime vastu panna haigustele ja parasiitidele. Ilma mesilasteta satuvad aga toidutootmine ja laiemalt kogu ökosüsteem Euroopas suurde ohtu.

Seetõttu soovitab Greenpeace kõigil Euroopa tasandil otsustajatel toetada nende poolt 15. märtsil Euroopa Komisjonile esitatud ettepanekut keelata kolme neoniktinoidi kasutamine põllumajanduses. Lisaks soovitatakse liikmesriikides suunata rahastamine intensiivselt taimekaitsemürke kasutavast põllumajandustootmisest välja ning toetada selle asemel hoopis mahepõllundust.

Uurimusega "Mesilased väljasuremas" saab tutvuda SIIN.