“Kuna Haeska vaatetorn on rajatud eramaale ning maaomanik ei soovi seada riigi kasuks hoonestusõigust ega sõlmida muud pikaajalist maakasutuslepingut, ei ole RMK-l õiguslikku alust jätkata selle objekti hooldamist ja kasutamise korraldamist. Torni ja selle kasutamise eest vastutab edaspidi maaomanik,” teatas keskkonnaamet.

„Praeguseks 37 aastat Tuuliku talu maadel asunud linnuvaatlustorni senine kasutuskorraldus on meie perele sobinud. RMK soov muuta osa õuealast avalikult kasutatavaks oli aga põhjuseks, miks me ei sõlminud hoonestusõiguse lepingut. Oleme aga valmis jätkama torni ja torniga seotud objektide haldamist iseseisvalt ning lubame külastajatel torni ka edaspidi kasutada,“ kommenteeris olukorda Tuuliku talu peremees Ants Ale.

Seega peavad kõik tavakülastajad ja turismifirmad arvestama, et Haeska vaatetorni näol ei ole enam tegemist RMK avaliku objektiga vaid eraomanduses oleva rajatisega. Lähtuvalt looduskaitseseadusest ei laiene objektile igaüheõigus, mis nüüdsest lubaks ka öisel ajal vaatetornis viibimist ilma omaniku nõusolekuta. Omanik soovib jätkata turismialast ettevõtlust ja tagab tasuta torni kasutamise linnuvaatluseks.

Haeska vaatetorn on Matsalu rahvuspargi populaarne linnuvaatlustorn, mida külastavad igal aastal tuhanded linnuvaatlejad.