Penitsilliini toksiinid

Hallitused on kõige enam söödariknemisi põhjustavad organismid, mis on arenenud vastu pidama väga erinevates keskkonnatingimustes ja söötades. Nad toodavad mükotoksiine ka väga stressirohketes oludes, mis on seotud temperatuuri, niiskuse ja hapnikuga. Kuigi tänapäeval on söötadest leitud üle 500 mükotoksiini, pööratakse põhilist tähelepanu aflatoksiinidile, ohratoksiinidele, deoksünivalenoolile (DON, vomitoksiin), T-2 toksiinile, zeralenoonile, fumonisiinile ja ergotoksiinidele.

Mükotoksiinid mõjutavad ettevõtte kasumit mitmel moel: vähendavad söömust ja toodangut (piima-, liha-, munatoodang jne), põhjustavad ebaefektiivset söödakasutust, toovad kaasa seedeelundkonna (seedetrakt, maks jne), tervise- (kõrgem suremus, SRA jne) ja sigimisprobleeme (seemenduste arv, abordid jne).

Maskeerunud mükotoksiinid

Teadusuuringud on näidanud, et taimedel on oskus vähendada mükotoksiinide toksilisust tänu kovalentsete sidemete moodustamisele suhkrute ja mükotoksiini vahel. Tulemuseks on maskeerunud mükotoksiinid, mida on võimatu tavapäraste analüüsimeetoditega määrata (ELISA, HPLC).

Kuna suhkrumolekul laguneb looma organismis, muutuvad maskeerunud mükotoksiinid sama kahjulikuks kui vabad mükotoksiinid. Tegelik mükotoksiinide tase söödas võib maskeerunud mükotoksiinide tõttu olla kuni 88% kõrgem. Siit ka põhjus, miks analüüside järgi madala mükotoksiinide sisaldusega sööt võib siiski kaasa tuua loomade tervise- ja toodanguprobleeme.

Koosmõju

Mükotoksiinid on väga harva isoleeritud. Kui arvestada, et üks hallitus suudab toota mitut mükotoksiini, võivad ühte toitainet saastada mitmed hallitused. Ning kuna sööt koosneb paljudest toitainetest, on tavapärane, et lõppsöödas on palju mükotoksiine. Seetõttu on võimalik ka mükotoksiinide omavaheline mõju, mis võib nende kahjulikkust veelgi tõsta ning mida on ka raske diagnoosida.

Määramismeetodid

Kuna proovide võtmisel esineb palju varieeruvust ning kasutusel on mitmed analüüsimeetodid, on täpne mükotoksiinide saaste määramine üpris keeruline.

Meie teadmised mükotoksiinide mõjust ning esinemispõhjustest kasvavad koos täpsete multifunktsionaalsete analüütiliste tehnoloogiate arenguga.

Loomade tervise ja söötmise valdkonna üks globaalseid liidreid Alltech on arendanud ülemaailmse projekti, mis aitab tänu oma uudsetele programmidele ja tehnoloogiatele hoida mükotoksiinidega saastumist kontrolli all. Läbi praktilise ja tulemustele orienteeritud lähenemise aitab Alltechi mükotoksiinide tiim tuvastada ja elimineerida söötades rohkem kui 37 liiki mükotoksiine.

Pühendunud meeskond keskendub täpsemate analüütiliste ja diagnostiliste meetodite, riskijuhtimis-strateegiate ja laiatoimeliste mükotoksiinisidujate arendamisele.

Oma arvukuse, interaktsioonivõime, peidetud mükotoksiinide ning nende esinemise tõttu väga erinevates söödamaterjalides kujutavad mükotoksiinid endast laiaspektrilist väjakutset. Tihti on analüüsimeetodid võimelised tuvastama vaid kuni kuus mükotoksiini, seetõttu jääb tootjale tegelikust sööda mükotoksiinisaastest vale mulje.

Tõhusaks mükotoksiinide kontrolliks ning loomade tervise ja toodangu tagamiseks on soovitatav kasutada laiatoimelist toksiinisidujat koos paremate juhtimisvõtetega.



Mükotoksiinid loomakasvatuses

Seakasvatus

Mükotoksiinide mõju sigadele oleneb suures osas sellest, milliste mükotoksiinidega
on tegu, kui suur on nende kontsentratsioon söödas, mis tõugu on sead ja kui vanad nad on. Kuna mükotoksiinid on keskkonnas väga vastupidavad, on nende minimeerimiseks oluline söödaga kokku puutuva tehnoloogia kasutamisel kinni pidada rangetest hügieeninõuetest. Jälgige oma loomi ning laske sööta regulaarselt analüüsida usaldusväärsete meetoditega.

Mükotoksiinidega seotud majanduslikud kahjud

Sigade väiksem juurdekasv.

Tootmiskulude kasv.

Hilisem tapaküpsus.

Ebaefektiivne hoonete kasutus.

Suuremad ravi- ja vaktsineerimiskulud.

Kõrgem suremus.

Rohkem aborte.

Madal tiinestuvus.

Lihakehade kõlbmatus inimtoiduks.

Mükotoksiinide maksumuse arvutamine emiste puhul

Surnultsündide sagenemine 6,6 kuni 15,5%ni.

Kehamassi kaotus 0,61 kg/päevas.

Võõrutamisest innani 6,3 kuni 15 päeva rohkem.

Mükotoksiinide maksumuse arvutamine põrsaste puhul

Keskmise ööpäevase massi-iibe langus 0,148 kg (sünnist 21. päevani).

Veisekasvatus

Hindamine farmis. Tõhusaks mükotoksiinide saaste diagnoosimiseks ja hindamiseks
oma karjas soovitame appi võtta veterinaari, söötmisspetsialisti või söödanõustaja.
Samuti tuleks teostada usaldusväärne sööda hallitusseente ja mükotoksiinide analüüs.

Mükotoksiinidega seotud majanduslikud kahjud

Koresööda kaod.

Väiksem piimatoodang.

Rohkem praakpiima.

Kõrgemad vaktsineerimiskulud.

Rohkem ravikulusid.

Kõrgem suremus.

Reproduktsioonihäired.

Mükotoksiinide maksumuse arvutamine piimakarjakasvatuses

1,013 kg madalam kuivainesöömus päevas.

Piima rasvasisalduse langus 2,2 kg.

Somaatiliste rakkude arvu tõus 224 800 rakku/ml.

Linnukasvatus

Hindamine farmis. Mükotoksiinidest tingitud sümptomid võivad olla väga üldised
ning varieeruda, mistõttu see raskendab täpset diagnoosimist. Suurtes linnukasvatustes
on kõige täpsem viis mükotoksikooside tuvastamiseks tähelepaneliku monitooringu, autopsia analüüside ja adekvaatsete söödaanalüüside kombineerimine.

Mükotoksiinidega seotud majanduslikud kulud

Madal juurdekasv – rohkem päevi tapaküpsuseni.

Väiksem munatoodang.

Rohkem praakmune ja -liha.

Tootmiskulude kasv.

Ebaefektiivne hoonete kasutus.

Kõrgem suremus.

Vähem noorlinde.

Jalaprobleemid.

Mükotoksiinide maksumus munakanakasvatuses

6% munatoodangu langus.

13% söömuse tõus.

Mükotoksiinide maksumus kalkunikasvatuses

Kehamassi langus 430 grammi 12nädalase kasvatusperioodi jooksul.

Allikad: Diaz-Llano ja Smith, 2006 ja 2007; Swamy et al., 2002;
Acosta et al., publitseerimata; Chowdhury et al., 2004; Girish et al., 2008