"Me peame alati neid väärtusi proovima kaaluda, et mis on esteetiliselt, looduskaitseliselt, maastikuliselt ja puhkemajanduslikult olulisemad ja mis on vähemolulisemad. Praegu need maastikukaitselised ja liigikaitselised väärtused kaaluvad üle kultuurmetsa väärtuse," lausus keskkonnaameti looduskaitsebioloog Tõnu Talvi.

Tänavu lagedaks raiutaval 0,8 hektaril peaksid tööd ära tehtama märtsis, sest aprillis alguses hakkavad kõred uniseid silmi lahti tegema. 


Kes on kõre?

Juttselg-kärnkonn ehk kõre on kärnkonlaste sugukonda kuuluv kahepeaikne.

Ta elab avatud maastikul, kus on päevaseks varjumiseks ja talvitumisperioodil kaevumiseks sobiv kerge pinnas ning sigimiseks vajalikud madalad, kiiresti soojenevad ajutised veekogud. Parimad kõre kudemisveekogud on luidete vahel ja rannaniitudel paiknevad ajutised lombid ja madalaveelised karjääriveekogud. Harilaiul on kõre kvaliteetsete elupaikade poolest väga suur potentsiaal, sellega ka suur vastutus liigi edasise säilimise kindlustamisel.

Kõre elualadeks on Kesk- ja Lääne-Euroopa, Baltimaad, Valgevene, Lääne-Ukraina, Suurbritannia ja Edela-iirimaa. Eestis leidub teda mandri lääneosas ja saartel.

20. sajandi esimesel poolel oli kõre Lääne-Saaremaal üsna tavaline kahepaikne. Tänapäeval on Harilaid üks kolmest teadaolevast kõre elupaigast saarel. 

Allikad: Saarte Hääl, Wikipedia