“Ta oli mul kõige rääbakama välimusega, aga kõige puhtatõulisem,” ütleb tapetud ja nülitud šarolee tõugu lehmikut vaadates Viksla Farmer OÜ omanik Ivo Nokkur.

Tapetud loom oleks suvel aastaseks saanud. “Oli selline kehvake teine, ei idanenud ega mädanenud miskipärast, kasvu mõttes, aga näed, kellelgi tuli lihaisu.”

Esialgse vaatluse põhjal oletab Nokkur, et loom lasti maha ning seejärel lõigati noaga pehmema liha tükid tagakintsude ja esijalgade küljest ära.

“Eks grillhoaeg on alanud,” ei oska farmer looma jõhkrale tapmisele muud põhjendust leida. “Asjatundjad need mõrvarid igatahes olnud pole — kõri on jäetud läbi lõikamata. Kaelalülid on ka terved.”

Kui Maaleht.ee Ivo Nokkurile helistas, seisis tal ees looma nülgimine, et välja selgitada, mis siis tegelikult juhtus.

Kogemustega lihaveisekasvatajale pole selline töö võõras, aga see, et keegi teine räpasel moel võõra looma kallale läheb, paneb mehe pead vangutama küll.

“Laut on kohe Kose-Kehra tee ääres, paarkümmend meetrit. Ja siin lauda ees aedikus nad mul on. Tige koer on ka samas, aga häda on selles, et on teine juba vana ja kurt. Kahekuune kutsikas, keda loomade valvamiseks kasvatan, on kodus — teda on veel vara tööle tuua,” räägib Nokkur.

Selle, et tegemist võiks olla näiteks huntide rünnakuga, mees välistab — mingeid lahingu tagajärgi aedikus pole. Looma kaelal on tulistamishaav ning pärast pihtasaamist on ta maha kukkunud.

Asjast kuulnud loomakasvatajate sõnul on tegemist erakordselt ebameeldiva juhtumiga, mis paneb muretsema ka oma karja pärast.

“Ka varem on taolisi jõhkraid loomade tapmisi olnud,” sõnas üks Maalehega vestelnud talunik. “Oleks väga halb, kui see uue lainena taas peale hakkaks. Loodetavasti võtab politsei juhtunut tõsiselt ja kurjategijad tabatakse, sest paljudel on ju loomad karjamaadel.”

Teine talunik ütles, et järelikult on riigis midagi mäda, kui inimesed hakkavad niisugusel viisil endale liha hankima ning lisas samuti, et selline looma tapmine on jõhker, paneb muretsema paljud talunikud ning samuti viib stressi karja, kus kuritegu aset leidis. “Looma tapmine karja juures ei ole eetiline,” sõnas ta.

Politseinik käis hommikul sündmuskohal, fikseeris juhtunu ning algatas väärteomenetluse.

Ivo Nokkur on tunnustatud lihaveisekasvataja, kes šarolee ja simmentali tõugu veised ja nende ristandeid kasvatanud juba aastaid. Ikka samas kohas ja samadel karjamaadel Kose vallas Viskla külas. Varem pole tema loomadega midagi nii jõhkrat juhtunud.