Jõudsalt kasvus kosunud puu kannab vilja tänavu esimest aastat.

"Poisikesena Pärnus olen korra juba näinud, et aprikoos võib Eestis vilja kanda küll," rääkis Jüri Tamm. Toona tõi aprikoosid Kuibõševist kaasa naabritädi ja neid siis ühiselt väljas prooviti. Üks peenrasse sattunud seemneist läks kasvama ning maja ette võrsus puu, mis kandis aastaid vilja, kuni keegi selle maha saagis.

"Minuga koos ostis istiku ka Kiievis elav äi ning tema puu on praeguseks juba kolm korda suurem ning kannab ammu," sõnas Tamm.

Kiievis valmivad aprikoosid tavaliselt juuli algul ning kiiresti, meil võtab viljade küpsemine rohkem aega.

Botaanik Jaan Mettik ütles, et aprikoos võib Eestis kanda vilja siis, kui puu on istutatud kohta, kus külm talle liiga ei tee ning kevadised öökülmad õisi ära ei võta.

"Aprikoos õitseb varakult ja külmaoht on suur," selgitas ta. "Kuna külmarisk on küllalt suur, siis ei saa soovitada, et kasvatage aprikoose, küll aga võib seda soovitada katsetamiseks. Kui külmaohtu pole, siis on saagilootus suur."

Mettiku sõnul maksab valida väiksemate viljadega sort, mille valmimine ja vastupidavus on meie kliimas tõenäolisem.

See, et aprikoosid Eesti aedades kuigi tavalised pole, tuleb tema hinnangul paljuski eelarvamustest - kuna keegi neid ei kasvata, siis tekibki mulje, et pole mõtet proovida, seevastu lätlased kasvatavad juba aastaid spetsiaalselt oma kliimat arvestades aretatud aprikoose ja virsikuid.