Heintaimedel mõjutab toiteväärtust kõige enam kiusisaldus, mis sõltub liigist, selle arengufaasist ja kasvutingimustest. Uurimused on näidanud, et ühesuguses vanuses koristatud heintaimede toiteväärtust mõjutavad oluliselt temperatuur ja sademed.

Igal aastal on ilma kohta midagi iseäralikku öelda. Heintaimede vegetatsioon algas sellel aastal erakordselt varakult (05. aprill), kuid suurt edumaad kasvus ei tulnud. Aprilli I ja II dekaadis oli soojemaid päevi järjestikku ainult neli. Dekaadi keskmised õhutemperatuurid olid Kuusikul vastavalt 5,3 ja 5,1 kraadi, Võrus aga 6,7 ja 6,1 kraadi. Põhiliselt hakkas rohi kasvama alles 27. aprillist. Efektiivsete temperatuuride summa oli rohukasvu algusest aprilli lõpuni Võrus ja Viljandis 30-40 kraadi ning Sakus ja Kuusikul 27 kraadi. Võrreldes eelmise aastaga oli seda samaväärselt.

Mai esimene dekaad oli tavalisest soojem (keskmine temperatuur Kuusikul 12, Võrus ja Viljandis 14 kraadi). Kuu keskel tulnud sademed hoogustasid rohu kasvu. Esimesel dekaadil lisandus efektiivseid temperatuure Viljandis 89 ja Võrus 87 kraadi, kuid Sakus 66 ning Kuusikul 72 kraadi. Maikuu II dekaadi algus ja lõpp olid veidi jahedamad (vt graafikut). Efektiivsete temperatuuride summa oli maikuu II dekaadi lõpuks Võrus ning Viljandis vastavalt 195 ja 188 kraadi, Sakus ja Kuusikul 151 ja 157 kraadi, seega 50-60 kraadi võrra enam kui eelmisel aastal.

Esimesed rohuproovid (võetud 23. mail) näitasid, et kõrreliste rohi on kõrsumise ja liblikõielistel varsumise faasis. Kasvukõrgus oli kõrrelistel 32-59 cm ja liblikõielistel 30-43 cm. Haljasmassi saak oli olenevalt domineerivast liigist ja mullaviljakusest 9-26 t/ha, mille kuivainesisaldus ainult 12-19%. Proteiinisisaldus on noores rohus kõrge (17-24%) ja kiusisaldus väike (NDF 29-55%) ning seeduvus hea (67-72%).

Võetud rohuproovidest erinesid toiteväärtuse poolest teistest kõrrelistest kerahein, alaska luste, pehmeleheline roog-aruhein ja aru-raihein. Põldheinasegudes esines sageli suurema toiteväärtusega karjamaa-raihein. Lugu peetakse liblikõielisterohketest taimikutest.