Kõrgessaare on osaliselt kaitse all olnud alates 1999. aasta 19. maist, mil Vabariigi Valitsus moodustas sinna maastikukaitseala. Seega ei võeta kaitse alla uut ala, vaid täpsustatakse olemasoleva kaitseala piire ja kehtestatakse uus kaitse-eeskiri.

Lisaks on Kõrgessaare looduskaitsealal esindatud sellised kaitstavad elupaigatüübid nagu rannaniidud, kuivadel lubjarikastel muldadel paiknevad niidud, allikad ja allikasood, liigirikkad madalsood, vanad loodusmetsad, rohundirikkad kuusikud ning soo-lehtmetsad.

Kõrgessaare looduskaitseala asub Hiiu maakonnas Kõrgessaare vallas Kõrgessaare alevikus ja Otste külas. Kaitseala pindala on 69 hektarit, piiride korrigeerimisel vähenes see senise alaga võrreldes 2 hektari võrra. Kõrgessaare looduskaitsealal asuvate eramaade pindala on 14,5 hektarit, jätkuvalt riigi omandis olevate maade pindala 54,5 hektarit.

Kaitseala valitseja on Keskkonnaamet.

Määrusega kehtestatavatest majanduspiirangutest tulenevalt ning maamaksuseaduse alusel jääb Kõrgessaare looduskaitsealal paiknevatel kinnistutel kehtima maamaksusoodustus. 1. jaanuaril 2009. a jõustunud maamaksuseaduse muudatuse kohaselt on looduskaitseala sihtkaitsevööndis maamaksusoodustus 100%.