Eesti Kennelliidu teadusnõukogu liige dr Marti Lasn selgitab koeraomanike seas visa järjekindlusega leviva arvamuse tagamaid: „Kunagi oli tõesti käibel seisukoht, et iga emane koer peab oma eluajal vähemalt ühe pesakonna üles kasvatama. Sellest väitest on tänaseks päevaks saanud müüt. Emase koera pesakonnavajadus ei pea paika."

Arenenud riikides praktiseeritakse emaste koerte steriliseerimist juhul, kui nad ei oma märkimisväärset aretusväärtust või ei soovi omanik kutsikatega tegeleda.

"Tänapäeval soovitatakse juba koera soetades teha kindlaks, kas temast saab aretuskoer või mitte. Juhul kui näitustelkäimine ja vastavalt tõule ka koolitamine ning töökatsed on omanikule vastumeelt, siis soovitaksin emane koer steriliseerida ja seda juba pooleaastaselt," annab dr Lasn nõu. Varajases eas taluvad koerad operatsiooni väga hästi ning paranemine on kiire. Sel moel saame vähendada ka vanemas eas tekkida võivate piimanäärmekasvajate ohtu.

„Regulaarsed jooksuajad (kaks korda aastas) põhjustavad emasele koerale piisavalt stressi - ja seda me oma parimale sõbrale kindlasti ei soovi."

Tõuühingud on kehtestanud paarituseks nõuded (terviseuuringud + koolitus), seda koerte tervise ja iseloomu ning tõule vastavate tööomaduste huvides.