Lendavate telkide ja kiiresti kuivava mulla päev

Vihm küll reede hommikul lakkas, tuult aga jätkus Biograd na Moru võistluspõldudel hilise pärastlõunani.

"Meil pole teile midagi anda, meie pressikeskus lendas ära," pidid pressiga tegelevad ametnikud välisajakirjanike vabandusi ütlema.

Niisugune oli olukord reede hommikul kell 10, kui Eesti võistlejad Jüri Lai ning Margo Pajo 32 konkurendi hulgas stardijoonele asusid. Traktorite rida sai pikk, sest tegemist oli viimaste aastate osavõturohkeima võistlusega.

Künnivõistluste algust näitab valgusfoor. Kuni selles on punane tuli, ei tohi keegi liikuda, minekuõiguse annab roheline. Iseasi, kuidas võistlejad seda nii poolteise kilomeetri pikkuse põllu peal näevad.

Avavagu. Jüri Lai paneb saha mulda. Vaatab iga hetke järel taas tagasi, kuidas õnnestus. Peaaegu. Nagu Margolgi.

Hiljem selgub, et esimeste vagude otsad kisuvad tervel põllul. Muld kuivab möllava tuule mõjul kiiresti ja atru tuleb korduvalt ümber seadistada.

Pärast avavagu on kohtunikel aega tund aega seda hinnata. Seda nad teevadki ja neid on mitukümmend meest. Lisaks saavad võistluspõllul abi osutades hea praktika tulevased Horvaatia põllumehed – ametikoolid poisid.

"Jama!" ütleb napisõnalina Margo pärast avavagu kabiinist välja ronides, endal põsk tavotine, ega ole oma sooritusega rahul.

Vihm pööras kõik pea peale

"Eelmisel õhtul töötasin legendi välja, kuidas oma põld kõige paremini ära künda. Täna pole sellest mingit kasu!" kommenteerib ta vahepausi ajal muutuvaid mulla- ja ilmaolusid. Väliselt rahulik ja stabiilne mees, nagu ta on – ikka esikümne piiril. Kõrrekünni järel 13. koht.

"Jüri läheb iga päevaga paremaks," hindab tema tööd Soome künnispets, mitmekordne võitja praegune boardmen Juhani Kivisto.

Pärast nelja tundi, kui läbi on ka krooni kündmine, lahkukünd, kokkukünd ning tehtud lõpuvagu, võtab Mait Pajo välja šampusepudeli – poja debüüdi puhul maailmameistrivõistlustel.

Tavaatrade kõrrekünni võitja osas polnud kahtlust juba esimeste vagude järel. Nii ilusti, kui neid suutis vedada šotlane Andrew Mitcell noorem, ei suutnud seda keegi teine. Mullu oli 23aastane teise või isegi kolmanda põlvkonna kündja kolmas. Pöördadrad võitis mõingase üllatusena prantslane. Üllatas ka see, et Austria seekord kesisemalt esines, kui künnimaailmas harjunud ollakse.