"Mind õpetasid šveitslased juustu tegema," avalikustab noor juustumeister, kes on seda kunsti edasi õpetanud tuttavatele ja sõpradele. Tema sõnul pole juustu tegemises midagi rasket, tuleb vaid paraja temperatuuriga piimale juuretist ja õigel ajal laapi lisada, kalgendunud mass ruutudeks lõigata, 5 tundi pressi all hoida, järgmisel päeval 12 tundi soolvees hoida, puitalusel nõrguda lasta ja siis 12kraadises ruumis kuu või kaks laagerduda lasta. Laagerdumise ajal on soovitav juustukeradel iga päev teine külg üles keerata.

"Laagerdumise kestus on igaühe enda otsustada, kas tahad kuu aja pärast juustu maitsta või ootad kauem," selgitab ta. "Aga vaid paar nädalat seisnud juustul pole veel maitset."

Ka Emma-Ly Leesmenti sõnul saab kõige kiiremini valmis feta- ehk salatijuust, millele saab maitseks lisada näieks küüslauku, peterselli või muid maitsetaimi. Salatijuustu tegemine on sarnane eelnevalekirjeldusele, kuid see on söömiseks valmis juba järgmisel päeval.

Eesti maakarja säilitamise ühingu juhatusse kuuluv Leesment käib välja ka veksli, et nende liikmetel on ühingu kaudu võimalik soetada juustuteoks vajalikku juuretist ja laapi.