Madis Ajaotsa perel ning töölistel on aga põhjust selle üle uhkust tunda ja tõestuseks Toomas Hendrik Ilvesega koos tehtud fotogi ette näidata.

Ajaots kutsus Ilvese rukkipõldu kaema

“Kui president andis mulle läinud sügisel üle aasta põllumehe tiitli ja “Külvaja” kuju, kutsusin ta ‘Sangaste’ rukki põldu vaatama,” avalikustab Pilsu talu peremees Madis Ajaots selle, kuidas Eesti riigipea tema juurde sattus.

“Kirjutasin talle nüüd, ja kuna saime just teraviljakeskuse kasutusloa kätte, ühildasin rukki vaatamise keskuse avamisega,” räägib Ajaots.

Eestis krahv Bergi aretatud ‘Sangaste’ rukist kasvatatakse praegu loetud hektaritel.

Ajaotsal on seda maas ligi sada hektarit. Rukkipõld on viimase kahe nädalaga meetri jagu juurde visanud ja praegu ligi kaks meetrit kõrge.

“Kahemeetrine vili hakkab voogama ja lainetama, mis on eriline vaatepilt,” selgitab aasta põllumees.

President Ilvesega koos nauditi seda vaatepilti kõrgemalt platvormilt.

Vilja kvaliteedi tagab korralik keskus

Enne viljapõllu äärde minekut avasid Pilsu ja Ärma talu peremehed koos kohalike põllumeeste ja koostööpartneritega Annikoru teraviljakeskuse.

“Teravilja kvaliteet algab küll põllu pealt, kuid pakendamine ja ladu on ka väga olulised,” räägib Ajaots. Nende pere koos kümne töötajaga kasvatab teravilja ja heinaseemet kokku 2300 hektaril.

Aasta jooksul müüakse tuhat tonni seemnevilja, millest osa läheb Soome, Lätti ja Leetu.

“Kvaliteedi tagamiseks on vajalik, et oleks korralik keskus,” tõdeb aasta põllumees.

Viimase seadmena lisandus automaatne pakkimisliin, mis kiirendab senist tööd tunduvalt. Kogu seemnekompleksi järk-järgult ehitamiseks kulus kaheksa aastat ja see läks maksma 15 miljonit krooni.