Aitab nutitelefonist

“Koondasime veebilehele weatherme.eu kogu ilmaennustusega seotud info, aga mõtlesime luua sellele ka praktilise rakenduse,” selgitab üks Skype’i loojatest ja varem ka taimetoodangu inspektsioonis töötanud Martin Rand.

“Suhtlesime põllumajanduse valdkonna inimestega ja tõdesime, et kui põllumees tegutseb vastavalt ilmale, sünnib talle sellest ka kasu,” ütleb Rand.

WeatherMe võimaldab näha põllupõhist ilmaennustust. Ranna sõnul saab põllumees veebilehele vitalfields.com sisenedes ära märkida oma põllud ja nendel kasvava kultuuri. Sealt saab infot vihma, õhuniiskuse, temperatuuri ja tuule kiiruse kohta 72 tundi ette, samuti näha ilma ajalugu.

Tavalisest ilmaportaalist või ilmaennustusest erineb programm selle poolest, et konkreetse piirkonna kohta luuakse detailsed ilmakaardid, mis arvestavad selle koha geograafiliste iseärasustega.

Ilmaennustuse kasutamiseks läheb vaja arvutit või nutitelefoni. Süsteemi rakendumisel hakkab klient maksma hektaripõhist kuumaksu.

Martin Ranna sõnul selgub Jõgeva SAI katsetest, et põllumehed ei käitu alati parimal viisil näiteks pestitsiidide kasutamisel. “Kuival aastal, kui on pritsitud, on saagikus hoopis alla läinud, sest taimedel on ­stress ja stressi ajal pritsimine viib saagikuse alla,” selgitab ta. “Leidub põllumehi, kes tegutsevad igal aastal harjumuspäraselt, aga aastad on ilmastiku poolest erinevad.”

WeatherMe asutajad said võimaluse testida oma tarkvara Kevili liikmete põldudel. Praegu katsetab seda tasuta paarkümmend ühistu liiget.

Martin Rand kutsubki vilja- ja rapsikasvatajaid üles veebilehel vitalfields.com rakendust proovima. Juuni lõpuks ootavad tarkvara loojad selle kohta põllumeeste hinnangut, et planeerida edasist arendust.

Praegu on testimise aeg

Praegu, testimise ajal, saab põllumees näha ilmaennustust oma põldudel. Info tuleb USA satelliitidelt ja viljakasvataja leiab oma põllud üles Google Mapsi satelliidifotodelt. Eesti on jaotatud ruutkilomeetri suurusteks ruutudeks.

“See on esimene versioon tootest,” ütleb Rand. “Plaan on hakata põllumeestele andma hoiatusi ja soovitusi näiteks sellest, kui ilmastik soosib kahjustajate paljunemist ja levikut.” Soovitused pärinevad Jõgeva SAI-lt.

WeatherMe on Eestis alustatud ettevõtete turule toomise projekti Startup Wise Guys üks favoriitidest. Startup Wise Guys projekti on valitud Eesti, Horvaatia, Hollandi, Saksamaa, Ukraina ja Suurbritannia värsked tehnoloogiaettevõtted, kelle ideid hakkavad aitama ellu viia kogemustega investorid ja mentorid nii Eestist kui välisriikidest.

Startup Wise Guysi eestvedaja Elise Sassi hinnangul on vitalfields.com’i puhul tegu väga erilaadse ettevõtmisega, sest selle kasutaja on põllumees. “Mentorite tagasiside on olnud hea, nad on pidanud seda huvitavaks,” tõdeb ta. “Eesmärk pole ainult Eesti turg.”



INTERNETI ILMAENNUSTUS

Mis on mis?

- WeatherMe – Eesti päritolu firma, mis pakub ilmaennustusteenust põllumeestele interneti kaudu.

- Startup-firma – kiirele kasvule orienteeritud ettevõte, mille toode või teenus on tehnoloogiapõhine.

- vitalfields.com – veebileht, mille kaudu on võimalik end ­WeatherMe ilmaennustusteenuse kasutajaks registreerida
ja oma põldude varal tarkvara testida.

- Startup Wise Guys – Eesti ettevõtluskiirendi, mille eesmärk on rahvusvaheliste mentorite Eestisse toomine ning mentorite, investorite ja alustavate ettevõtete kokkuviimine.

- Programmi Wise Guys väärtus seisneb lisaks rahale ka võimaluses oma toodet mentorite abiga arendada, saades ligipääsu treeningutele ja koolitustele ning pakkudes võimalust töötada koos teiste rahvusvaheliste meeskondadega.

- HIRLAM – paljude Euroopa riikide ühine teadus-arendusprojekt, mille eesmärk on kvaliteetse ilmaennustustarkvara loomine, arendamine ja kasutamine osavõtjamaade ilmateenistuste kaudu.

- Täpsemat infot ja juhiseid saab küsida e-posti aadressilt martin.rand@weatherme.eu.

Allikas: internet



KOMMENTAAR

Mati Koppel

Jõgeva SAI direktor

Oleme instituudis loonud taimehaiguste prognoosimise mudeleid, mis baseeruvad ilmastikul ja kohtadel. Aga need kohad sõltuvad ilmajaamade olemasolust. Seega on soov töötada välja mudel, mis oleks igal pool kasutatav sõltumata sellest, kas seal on ilmajaam või mitte.

On väga teretulnud, et teise valdkonna inimesed tegelevad põllumajanduse küsimustega ja pakuvad põllumeestele praktilist rakendust.