Külv tehti 5-6. mail ning seal oli abiks ka Stokker Agri, kes andis külvitöödeks vajaliku masina 255 hobujõul töötava traktori John Deere 6215R.

Ühine tootmiskatse asub Tartumaal, Uhti külas Tiigi talus. Kui talupidajate eesmärgiks on õppida, kuidas kasvatada head õlleotra, siis firmade eesmärgiks on võrrelda õlleodra sorte ’Quench’ ja ’Irina’, katsetada mõlema sordi puhul lisaks nii söödaodra kui õlleodra kasvatustehnoloogiaid ning võrrelda väetamise mõju ning taimekaitsevahendeid.

Esimene õppepäev peeti põllul juba 7. mail, mil tutvustati sorte ja Väderstadi tippkülvikut. Seda, kuidas vili kasvama läinud, sai põllul uudistada lõppeval nädalal.

Selleks ajaks olid mõlemad sordid hästi võrsunud, saanud väetisi ja taimekaitset. „Umbrohutõrje tegin mitme herbitsiidiga, nädal hiljem tegin veel ka tuulekaera tõrje, ja siis läksid taimed kollaseks,“ tunnistas Kaino Lopp. Scandagra nõustaja Tiiu Annuks põhjendas seda sellega, et ilmad olid jahedad, taimed õrnavõitu ning põllul tekkisid pritsimiskahjustused, nagu igal pool Eestis.

Samuti oli Kaino Lopil põllul väetamise käigus väike vahe sisse jäänud. Kui võrreldi väetisi saanud ja saamata põlluosa, oli vahe silmnähtav. See juhus andis mõtte kutsuda nüüdsele õppepäevale ka firma AgriCon, kes tutvustas oma väetamise tehnoloogiat (N-tester ja N-sensor) ning tarkvara.

Katsepõllu kohta peab Syngenta kodulehel kroonikat Jaanika Mirka, iganädalasi ülevaateid saab jälgida SIIT.