Süüdistajate arvates on EL Xylellast tingitud olukorda ebaõigesti hinnanud ning regionaalsed võimud on fakte valesti hinnanud.

Täiesti kindlat tõestust sellele, et just kõnealune bakter Lõuna-Itaalias tuhandete oliivipuude surma põhjustab, ei ole ning asi vajab edasist uurimist.

"Me oleme leidnud puid, mis on Xylella suhtes positiivseid analüüse andnud, kuid pole haiged ja vastupidi," ütles pressikonverentsil ajakirjanikele prokurör Cataldo Motta.

Tõenduseks olevat seegi, et puude raiumine pole nende kuivamist peatanud, pigem on haigus edasi levinud.

Kümnest inimesest enamik, keda süüdistatakse, on õpetajad ja teadlased, kes mõnede väidete kogaselt olevat haiguse levikule kaasa aidanud ning kahjustanud Lecce piirkonna keskkonda 2010. aastast kuni tänase päevani.

"Ilma põhjust kindlaks tegemata on oliivipuudel haiguse tõrjeks kasutatud väga mürgiseid tooteid, mille kohta pole varasemaid uuringuid ning on tegelikult seadusega keelatud," selgitavad süüdistajad oma kirjalikus otsuses ning tunnevad muret rahva tervise pärast - tegemist on ikkagi taimekaitsevahenditega.

Haigus, mis oliivipuid tapab, ei ole inimestele ohtlik, kuid võib olla surmab enam kui 200-le taimeliigile.

EL-i arvates ohustab Xylella Fastidiosa nakkus 10% 11 miljonist Puglia regioonis kasvavast õlipuust, millest mõned on enam kui 100 aastat vanad.

Siiani on maha raiutud 1600 oliivipuud, farmerid on asja kohtusse kaevanud, vahendab portaal The Local.