Lõuna-Itaalias Puglia regioonis on kindlaks määratud 241 000 hektari suurune nn ohuala, mis on haigusest tabandunud. Bakter Xylella fastidiosa tekitab õlipuude närbumist, "ravimit" selle vastu praegu veel olemas pole.

Uuringud näitavad, et Lecce piirkonnas Puglias, kus haigus kõige enam levinud, on 11 miljonist õlipuust nakatunud 10 protsenti, vahendab portaal The Local.

Haigus ähvardab suuresti mõjutada kogu Itaalia majandust, on ju riik Hispaania järel suuruselt teine oliivõlitootja Euroopa Liidus.

EL ametnike arvates on Itaalia võimud ise olukorda halvendanud, andes järele oliivikasvatajate survele ning lubades jätta neil haigusest tabandunud puud välja juurimata.

26.-27. märtsiks on Euroopa Komisjon kokku kutsunud suurimate oliivikasvatusriikide koosoleku, sest Prantsusmaa, Hispaania ja Portugal nõuavad ennetavate meetmete rakendamise karmistamist. Itaalia aga punnib vanade õlipuuistanduste hävitamisele vastu.

Itaalia keskkonnaamet viitab teadusuuringutele, mis tõestavad, et puude hävimises on süüdi pigem teatud tüüpi seened kui Xylella fastidiosa nimeline bakter.

"Euroopa Komisjon võtab riski tappa kogu Puglia ökosüsteem, miski pole tõestanud Xylella fastidiosa patogeensust õlipuudele," väidab ametkond.

Piirkond on paljudele Maalehe lugejatele tuttav, seda külastati möödunudaastasel Maalehe reisil Lõuna-Itaaliasse.