“Suurim võimalus jaaniõhtul ja -ööl kuivaks jääda on seekord Kirde-Eestis,” rääkis eile keskpäeval Maalehele viimaseid ilmakaarte lahti seletades EMHI sünoptik Helve Meitern.

Vihmast ei pääse

Meiterni sõnul hakkab täna ja homme meile ilusat ilma toonud kõrgrõhuala läänest läheneva madalrõhuala survel Eesti kohalt just jaanilaupäeval Venemaale ära minema. Ja viimase kantsina on tema mõju tunda veel Ida-Virumaal.

“Praeguste arvutuste järgi võib Edela-Eesti ja Pärnu kant saada jaanilaupäeval kõige enam vihma,” täpsustas sünoptik.

Neis paigus ja ka Lõuna-Eestis võib sadu osutuda kohati pikemaajaliseks ja isegi lõkke ära kustutada. Suurem osa Eestist peaks siiski pääsema kuivema nahaga, kuid hoovihmadeks tuleb igal pool valmis olla ja vihmavari käepärast hoida.

Samas jätab Helve Meitern mitmed otsad veel lahtiseks. Ilmaprotsessid on meie mereäärsel maalapil sedavõrd keerulised, et isegi targad arvutid ei suuda kõike ette näha.

Nii on arvutite koostatud ilmamudelid viimastel päevadel ka jaaniaja ilma kohta väga muutlikud olnud. Kord lubanud vähest vihma, siis jälle suuremat sadu. Kord on märjem Lõuna-Eestis, järgmisel päeval pakutakse rohkem vihma Lääne-Eestisse.

“Selge on vaid üks – sellist paika, kus jaanipäeval üldse vihma ei tule, ilmselt pole terves Eestis,” rõhutas Meitern.

Samas pole võimatu, et jaanilõkete süütamise ajaks saartel ja Lääne-Eestis näitab taevas juba selginemise märke.

Ent ei ole halba ilma heata. Vähemalt kõva tuult, mis olemise sellise ilmaga nadiks teeb, pole vaja peljata. Tuul tugevneb alles jaanipäeval. Samuti ei tohiks õhutemperatuur jaaniööl kusagil langeda alla 10 soojakraadi.

Maaleht tegi Meiternile ettepaneku reastada seitse Eesti linna selle järgi, kus on jaanilaupäeval suurim vihmaoht. Kõige sandimad olud olid eilehommikuse seisuga Kuressaarel ja Pärnul. Järgnesid Võru, Tallinn ja Tartu. Kõige vähem peaks ilm segama jaanilisi aga Jõhvi ja Narva ümbruses.

Üsna üheselt lubavad jaaniõhtuks ja -ööks sademeid ka teiste maade ilmaportaalid. Venemaa gismeteo.ru kohaselt on Tartus, Võrus ja Tallinnas kõige sajusem jaanilaupäeva õhtul kell 9. Vihmasabinateta ei pääse ka öösel.

Pärnus sajab õhtu eel kell 6, väiksem vihm kestab südaööni ja kella kolmeks on taevas
selge.

Kuressaares on sombune ja sajune päeval, aga õhtuks on taevas selge ja kuiv, öö takkapihta.

Jõhvi jõuab hoovihm alles valgenemise ajaks, kui öö hakkab päevaks üle minema.

Kus on kõige märjem?

Norrakate ilmaportaal yr.no lubab jaaniõhtuks kella 21 ja 3 vahel üsna vähest vihma näiteks Kuressaarde (0,1 mm), Tallinnasse (0,3 mm) ja Türile (0,8 mm).
Märjem on Pärnus (1,1 mm), Jõhvis (1,1 mm), Võrus (1,5 mm)
ja Tartus (1,6 mm).

Kuiv ei ole ka jaanipäev ise. Siin-seal sajab hoovihma, tuul on mõõdukas ja sooja ei taha kuidagi 20 kraadini välja
venitada.

Maaleht küsis oma ilmatarkadelt, millise ilma toob jaaniõhtu ja -öö nende kodukanti.

- Enno Kalde Võrumaalt: “Tulevad hoovihmad ja on jahe.”

- Ilmar Tiismaa Pärnumaalt: “Kohatised vihmahood. Vihmavarju hoian enda lähedal.”

- Liisu Raplamaalt: “Tundub, et vihma ei tule, aga on jahe.”

- Valter Voole Hiiumaalt: “Hiiu jaaniõhtu tuleb ilus ja kuiv.”