Eelmine loendus toimus 2005. a, siis hinnati meil talvituvat 4000-4500 kühmnokk-luike, 600-650 laululuike ning 10-15 väikeluike.

Kesktalvise veelinnuloenduse ja seega ka luigeloenduse ajaks on seekord periood 9.-24. jaanuarini, kuid vaatluskäigud palutakse sättida võimalikult lähedale 16.-17. jaanuarile, mis on loenduse kesksed päevad. See aitab vältida lindude topeltloendust.

Vaatlejatega loodetakse katta kogu Eesti jäävaba rannik ja sisemaa veekogud. Kuna luiged on lihtsalt määratavad linnuliigid, siis on nende loendamine jõukohane ka päris algajatele linnusõpradele ja oodatud on kõigi abi.

Kõige parem on vaatlused kirja panna kesktalvise veelinnuloenduse ankeedile, kuid seda võib teha ka vabas vormis. Kindlasti tuleb kirja panna järgmised andmed: liik (juhul, kui ei suudeta eritada laululuike väikeluigest tuleks igal juhul ära märkida, et tegu oli “kollanokaliste” luikedega ehk laulu/väikeluik); kuupäev; kellaaeg; täpne vaatluskoht; vanalindude ja noorlindude arv ning pesakondade suurused (juhul, kui on võimalik ja osatakse neid eristada); jääolud; vaatleja(te) nimi.

Vaatlustulemused tuleb saata postiaadressil Eesti Ornitoloogiaühing, pk 227, Tartu 51002 (märksõna “luigeloendus”) või e-postiga leho.luigujoe@emu.ee.