“Eesti elanikud söövad võrreldes teiste eurooplastega oluliselt rohkem piimast valmistatud jäätiseid, milleks on plombiir ja koorejäätised. Põhjus selleks on muidugi väga lihtne – Eesti jäätised lihtsalt on kõige paremad,” ütles Potisepp. “Lisaks suurepärasele maitsele hindavad jäätisesõbrad üha enam ka fakti, et Eesti jäätis on valmistatud Eesti lehmade piimast.”

Premia Foodsi jäätisetehas

Eestis müüakse ligi 600 erinevat jäätisetoodet. Enim ostetakse vanilje-, šokolaadi-, karamelli- ja maasikajäätist. Üks Eesti elanik sööb aastas umbes 8 liitrit jäätist, mis on kahe liitri võrra rohkem kui naabrid lätlased, aga koguni viie liitri võrra vähem kui soomlased.

“Nagu soomlased, on ka eestlased suured piimaarmastajad, mis kajastub ka jäätise söömise statistikas. Paljud ei mõtle sellele, kuid koorejäätis sisaldab ju samu kasulikke mineraale ja vitamiine mis piimgi,” ütles Potisepp. “Süües ära ühe keskmise pulgajäätise, tarbime me klaasitäie tavalist poepiima. Selles sisalduv kaltsium, magneesium ja kaalium on organismile kuldaväärt aineteks.”


Ehkki Eestisse jõudis jäätisetootmine muu läänemaailmaga võrreldes mõnevõrra hiljem, on jäätise traditsioonid kujunenud siingi pikaks ja viljakaks. Jäätise tööstuslik tootmine Eestis algas 1934. aastal, mil Evald Rooma asutas Tartus firma Eskimo ja on seeläbi saanud Eesti jäätise isaks. Kui toona sai jäätist osta vaid erilistel puhkudel, siis tänapäeval on see igapäevane magustoit, mida aasta jooksul tarbitakse ligi 7000 tonni.

Täna tähistatakse Eestis rahvusvahelist jäätisepäeva. Jäätisepäeva traditsioon sai alguse Ameerika Ühendriikidest Kentucky osariigist 1984. aastal ning on tänaseks levinud üle maailma. Eestis tähistatakse jäätisepäeva teist korda.

Huvitavaid fakte jätisest
  • Tuneesias on mandariinijäätis rahvuslik magustoit.
  • Esimesi jäätiseid sõid ilmselt hiinlased, kes segasid mäestikest murtud jääd marjade ja puuviljadega.
  • Kuni 1903. aastani söödi jäätist kausist. Siis tuldi selle peale, et jäätise võiks vahvlituutusse panna.
  • 1919 leiutati esimene pulgajäätise masin ja sellist jäätist hakati nimetama eskimo pirukaks.
  • Keskmiselt on vaja 50 limpsimist, et üks jäätis ära süüa.
  • Kõige rohkem jäätist müüakse pühapäeviti.
  • Kui meie oleme harjunud vanilje- või šokolaadijäätisega, siis Jaapanis võib saada ka kalmaari või lehmakeele maitselist jäätist. USAs aga pitsa, õlle või homaari maitselist jäätist.