Olav Kreen ise tahab sekkumiskokkuostu müüa 600 tonni otra.

“Seni on paljud sunnitud vilja odava hinnaga müüma, et oma võlgu maksta,” ütleb Kreen. “Osad põllumehed ei saanud muidu sügistöödeks kütustki osta.”

Ta loodab, et sekkumiskokkuost tõstab ka odra turuhinda, nii et põldurid ei peaks vilja poolmuidu käest andma.

Hind tõuseb iga kuu

Kevili juhataja Mart Kuke sõnul läheb neil peagi laevatäis otra Iirimaale.

Seejärel lüüakse kokku sekkumiskokkuostu müüa plaanitav kogus.

“Kui sekkumiskokkuostu avanemine tõstab ELis odra hinda, siis müüksime pigem sinna,” märgib Kukk. “Sealt saab raha kahe nädalaga kätte, sekkumiskokkuostu puhul tuleb palju kauem oodata.”

Kevili on sõlminud lepingud nisu Rootsi, Saksamaale ja Hispaaniasse müümiseks. ELis on vilja hinnad maailmaturuhindadest kõrgemad.

Sekkumiskokkuostu müümisel on minimaalseks koguseks 80 tonni. Kokkuost kestab mai lõpuni ja iga kuu lisandub novembri hinnale 7.20 kr/t.

“Talunikul on vajal enne pakkumise esitamist teada, millisele kvaliteedile vili vastab,” märgib PRIA turukorralduse büroo juhataja Lily Hantson. Kui vilja sekkumislattu võtmisel teeb põllumajandusuuringute keskus analüüsid ja selgub, et kvaliteet ei ole nõuetekohane, tuleb vilja pakkujal maksta analüüsi eest kuni tuhat krooni koorma kohta ja teravilja lattu vastu ei võeta.

Ta palub pakkumisvormis kindlasti tõeselt ära täita nõutava lisateabe lahtrid, kus küsitakse infot näiteks eelviljade ja kasutatud kemikaalide kohta.

Neil, kes seda ei tee, on riskianalüüsi järgi väga suur tõenäosus sattuda saasteainete kontrolli.

“See on kallis lõbu, kuni kaheksa tuhat krooni pakkumise pealt,” märgib Lily Hantson. “Ja selle maksab pakkuja kinni, olenemata analüüsitulemustest.”

Transpordikulud lähima sekkumiskeskuseni maksab pakkuja. Sekkumiskeskusi on neli – Tamsalus, Keilas, Viljandis ja Tartus.

Soome vili tuuakse Eestisse hoiule

Kui vili viiakse lähemale lattu kui on lähim sekkumiskeskus, arvestatakse sekkumishinnast maha summa, mille võrra vilja transportimine oli odavam.

Kui aga vili tuleb viia kaugemale kui lähim sekkumiskeskus, kompenseerib PRIA pakkujale transpordikulud lähimast sekkumiskeskusest kuni tegeliku ladustuskohani.

Juhul kui vili asub juba ülevõtmiskohas ja see asub pakkujale lähemal kui lähim sekkumiskeskus, arvutatakse lisaks tegemata transpordikulutustele sekkumishinnast maha ka vilja väljastamise kulud.

Põllumehed muretsevad, kas sekkumisladudes on vilja jaoks piisavalt ruumi. Soomlased tahavad ju tuua 200 000 tonni mullust sekkumisvilja Eestisse hoiule.

Lily Hantsoni teada peab Soome Euroopa Komisjoniga läbirääkimisi, et hoiustada vili Muuga Grain Terminalis. Soomlaste viljatarne puudutab ainult Muuga ladu, mille mahutavus on 300 000 tonni.

Hantsoni sõnul on Eesti ülejäänud sekkumisladudesse võimalik paigutada veel ligikaudu 100 000 tonni vilja. Eelmisel aastal osteti sekkumiskokkuostu 6169 tonni otra, see läheb tõenäoliselt
toiduabiks.


Mati Nurm, teraviljakasvataja

Sekkumiskokkuost algas liiga hilja. Sekkumishind on kõrgem kui vilja kokkuostuhind oli. Oleks sekkumiskokkuost lahti läinud koristusperioodi algul või isegi 1. septembril, oleks see sundinud ka kokkuostjaid hinda tõstma. Praegu pidid põllumehed, kellel võlad kaelas või ladusid pole, häda pärast oma vilja 2–3 kuud poolmuidu käest ära andma.