“Kui meie ostame praegu piima liitrihinnaga 4.85 krooni ja mainitud on juba hinda 4.90, siis kujutan ette, et piima hind võib tõusta viie krooni peale,” selgitas Raudsepp. “Lihtne arvutustehe ütleb, et juustu hind võib sel juhul tõusta kolm protsenti.”

Estoveri juustud maksavad praegu eri kauplusekettides 130–135 krooni kilogramm. Kolmeprotsendine tõus kergitaks hinna seega 139 kroonini.

Seevastu uue aasta esimestel kuudel on oodata juustuhinna alanemist, lubas Raudsepp. Sel ajal tarbimine tavaliselt väheneb ning see sunnibki hindu langetama.

E-piima juhatuse esimees Jaanus Murakas märkis, et juustu hinda eelolevatel kuudel prognoosida on sama raske nagu bensiini hindagi.

“Venemaa nõudlus, mis on Euroopas piima ja teiste toiduainete hindu üles vedanud, on praegu veidi vähenenud. Aga see on vähenenud just piimapulbri osas, juustu osas on nõudlus püsinud,” arutles Murakas. “Ka Soomes on praegu tunda juustuhindade tõusu.”

Murakas lisas, et lüpsikarjade toitmiseks kasutatava teravilja ja jõusööda hind tõuseb kogu aeg, järelikult peaks tõusma ka piima hind, mis viib automaatselt juustu hinna tõusule.

“Täna on kõik tõenäosused olemas,” sedastas Murakas. “Juustu hind võib tõusta. Hind võib paariks kuuks stabiilseks jääda. Ja väga negatiivsete stsenaariumide käivitumisel, kui dollari kurss peaks hooga langema ja euro kurss tõusma, võib hind isegi langeda.”