Praegu on kaherattalised traktorid töövahendina põllunduses ja aianduses väga levinud. Kuigi paljudes maades on selliste riistade kasutamisel pikad traditsioonid, on aasta-aastalt märgata huvi suurenemist.

Eriti praeguses majanduslikus situatsioonis, aga ka muul ajal on vaja mõelda eelkõige ökonoomsusele ja otstarbekusele. Kvaliteetne seade töötab korralikult aastakümneid.

Kasutusvõimalused

Eriti palju kaherattaliste traktorite tootjaid on Itaalias. Masinaid  valmistatakse erineva võimsusklassi ja tehnilise varustusega, mis annab palju võimalusi. Nende eelis ongi universaalsus, kompaktsus ning väike kaal.

Kaherattalisi traktoreid kasutatakse peamiselt aiandites ja puukoolides, kuid selline seade sobib ka igasse aiaga majapidamisse. Kaherattaline on tõeliselt multifunktsionaalne, sest erinevate liidestega saab sellega töid teha aasta ringi ning seega on ka masina tasuvusaeg lühike.

Kaherattalisega on mugav manööverdada seal, kuhu neljarattalisega ei mahu. Näiteks saab muru niita või maapinda freesida sopilistes ja ebatasastes aianurkades, hooldada õunapuude aluseid, maasikapeenarde vahesid. Freesides saab lihtsa vaevaga ette valmistada näiteks pinnast muru külvamise jaoks või teha peenraid - muldajat e nn mutti kasutades tekivad kohe freesi järel vajaliku laiusega peenrad. Tavalisel labida-reha meetodil kuluks sama töö tegemiseks mitu korda rohkem aega ja vaeva. Kõikidel mudelitel saab juhtkangi ka pöörata, nii et operaator ei pea käima mitte otse seadme taga (freesitud mullal), vaid võib kõndida kõrval (freesimata osal). Samuti on kõigil masinatel olenevalt kasutatavast liidesest juhtkangi reversseerimise e ümberpööramise funktsioon (nt frees ja ader liiguvad traktori järel ehk vedades, niiduk ja lumepuhur jälle ees ehk lükates).

Kui haakida kaherattalisele käru taha, saab seadet kasutada asjade vedamiseks või kas või pidupäevadel lastele lõbusõidu tegemiseks.

Kaherattalised on ökonoomsed ja mugavad kasutada. Neid saab kerge vaevaga transportida ühest paigast teise - näiteks auto järelkärus või suuremas kaubikus.

Kaherattalised traktorid on varustatud kvaliteetsete bensiini- (Honda, Acme) või diiselmootoritega (Lombardini, Yanmar), võimsus 4-9 kw. Mõnedel tootjatel on valikus ka võimsamaid mootoreid.

Mootorite hooldus on tagatud tootjate esinduste kaudu enamikus riikides. Seepärast ongi soovitatav muretseda tuntud tootja jõuallikaga masin.

Lugematu hulk lisaseadmeid

Enne kaherattalise ostmist tasuks mõelda, millised tööd ootavad tegemist. Vastavalt sellele tuleb valida seade ning esialgne pakett lisaseadmetest. Kui vaja, saab viimaseid hiljem juurde osta.

Veel tuleb lisaseadmete soetamisel arvestada mootori võimsusega - väikese võimsusega kaherattalisel ei saa alati kasutada maksimaalse töölaiusega tööorganeid. Kuigi võimaluse korral võiks kaherattalisele sobitada haakesse sama firma lisaseade, on erinevate Euroopa tootjate lisaseadmed kasutatavad ka teiste firmade traktoritel.

Kaherattaliste traktorite haakeseadmeid ja töövahendeid on kümneid, kui mitte sadu. Kõike, mida traktori mehaaniliselt jõuväljavõttelt saab kasutada, on siin võimalik teha.

Järgnevalt lühidalt mõned võimalused.

Kaherattalisele traktorile saab järele haakida kuni 400 kg kandevõimega kallutava transpordikäru, millel on ka haagise tagaratastele rakenduv pidur. NB! Sellise liikuriga pole lubatud sõita tänavatel.

Lihtsamatest lisadest pakutakse veel atra, mida saab kasutada juba võimsamatel ja raskematel traktoritel. Olenevalt traktori võimsusest ja kaalust ning pinnase iseloomust tuleb traktoril kasutada kas metallrattaid, mis tagavad parema haakumise pinnasega, või siis rataste tsentrisse paigaldatavaid lisaraskusi.

Mutt ehk vaoajaja - vahend vagude lahti- ja kinniajamiseks. Ideaalne abivahend väikepõllul kartulipanekul ja muldamisel.

Pinnasefrees - erineva laiusega, vastavalt jõuallika võimsusele. Palju kasutatav ja tõhus tööriist nii pinnase ettevalmistamiseks kui umbrohutõrjeks, näiteks istikute vahel. Töölaius kuni 88 cm.

Lattniiduk on vana klassikaline lattniiduk. Neid on erineva laiusega, kuni 1,5 m. Jõuülekanne tuleb samuti valida vastavalt olemasolevale traktorile: kas lühike või pikk; kuiv või õlivannis. Niidukit saab kasutada puisniitude hooldamisel, heina varumisel või pehmetes kohtades, kus suurema traktoriga töötamine on raske.

Hooldusniidukid - rootor- ja trummeltüüpi.

Muruniiduk.

Lumepuhur - tõhus abiline täistuisanud teede puhastamisel. Heidab lume paari meetri kaugusele.

Sahk.

Oksapurustaja.

Hari teede ja platside puhastamiseks.

Kaaruti.

Reha.

Sellesse lühikesse artiklisse ei mahtunud kaugeltki kogu info. Kindlasti pakub kaherattaline abimees nii töö- kui ka avastamisrõõmu igale selle kasutajale.

Artikkel ilmus ajakirja Maamajandus aprillinumbris (2009).