Panga Talu müüs oma mune Pärnu toiduvõrgustiku OTT turul, kuigi munade väljavedu pärast salmonelloosi avastamist ettevõttest kaubanduslikel eesmärkidel on keelatud. Veterinaar- ja toiduameti Pärnu keskus reageeris koheselt ning ettevõtja lahkus turult.

„Panga talus on tegemist ühe epidemioloogilise üksusega, kus kitsendused laienevad kõigile majapidamises peetavatele lindudele, olenemata sellest, millises laudas nad paiknevad,“ kommenteerib VTA pressiesindaja Elen Kurvits talupidaja väidet, et müüdavad munad pärinesid teises kohas asuvast tootmisüksusest, kus bakterit ei leitud.

OÜ Nurmenuku Puhkekeskus rikkus samuti VTA poolt seatud kitsendusi ning üritas kliendile eluslinde müüa. Tehing ei toimunud ning linnud toodi ettevõttesse tagasi.

„VTA teeb ettekirjutused rikkumise lõpetamiseks. Kui ettevõte ei täida seatud ettekirjutusi, on võimalik määrata sunniraha hoiatus. Samuti on võimalik väärteo korras karistada Loomatauditõrje seaduse alusel,“ selgitab Kurvits võimalusi piiranguid rikkuvaid ettevõtteid korrale kutsuda.

Pärnumaa linnukasvatustes pole sellel aastal teisi salmonelloosijuhtumeid olnud. Eelmisel aastal oli maakonnas üks juhtum väiketalus, kus linnud ka hukati.