“Iseliikuv mikser suudab ise endale kõik sööda peale laadida, teha seda täpselt ja seega sööta kokku hoida,” kinnitab Agriland OÜ müügijuht Mihkel Timmermann.

“Kogu söötmise saab ära teha üks masinamees. Ei pea ülal pidama laadimismasinat ja traktorit eraldi. Söötmine käib aastas 365 päeva ja tänu sellele on söödamikser väga intensiivse kasutusega.”

Timmermanni sõnul on masina eesosas asuva freesi tööd mugav jälgida kabiiniaknast ja laadimine õigel ajal lõpetada. Silo ei katkuta augus lahti, vaid sein jääb sile.

Iseliikuja hind võrdub hea traktori omaga, kokkuhoid tuleb muude masinate arvelt.

Ei pea kabiinist välja ronima

Esimeste seas, kes iseliikuvad söödamikserid muretsesid, olid Torma POÜ (valis Silokingi), Kaska-Luiga talu (Faresin) ja OÜ Vändra (Strautmann). Pärast Tormas mitu korda vaatamas käimist otsustas Taanis loodud Silokingi kasuks ka ligi 600 lüpsilehmaga Selja OÜ Pärnumaal.

Selja OÜ uue lauda kõrval silotranšees popsub silokuningas kolmandat aastat. Kabiinis istudes jälgib juht Rein Nahku, kusmaal mikseri täitmine on, ega ole ummistusi või muid häireid.

“Frees võtab silo virnast ja viib mikserisse,” seletab Rein Nahku. “Kui mikser täis, võtan jahu ja söödalisandid peale, mikser segab kõik kokku ning viin segu loomadele ette.”

“Veerand tundi, ja sööt on valmis,” kiidab juht oma masinat. “Vana mikseriga, mis traktori taha käis, läks vähemalt pool tundi.” Rahul on mees ka sellega, et nüüd näeb ta kõike, mis mikseris toimub, ka arvutiekraanilt ega pea masinast välja ronima nagu varem, kui kasutati traktori taha haagitavat söödasegajat.

Nahku kiidab ka sedasorti masinate head manööverdamisvõimet. “Võin kas või kannapöörde teha,” ütleb ta.

Segusööt Selja lehmadele maitseb. Praegu lüpsavad Selja OÜ lehmad keskmiselt 30 kilo piima päevas.

Selja OÜ tehnikajuht Volli Lainoja räägib, et enne iseliikuva söödamikseri ostmist kuulas ta hoolega maad.

“Teadsime, et Tormas on ka Siloking ja et Torma POÜ juht Ahto Vili käis seda enne ostu isegi Taanis vaatamas,” meenutab Lainoja. “Meie Taani ei sõitnud, kuid Tormas käisime seda ikka mitu korda uurimas. Hind oli üle kahe miljoni, ega seda otsust lihtne teha olnud.”

Lainoja hindab mikseri juures samuti selle head manööverdamisvõimet, mis on toime tulnud isegi tänavuse talve lumehangedega.

“Ees on suured rattad, see on hea. Ainult üks kord on ära uppunud,” ütleb ta.

Lainoja sõnul on mikser kahe ja poole aastase igapäevase töö kohta hästi vastu pidanud.

Algul, kui ettevõttes tehti rull-silo, oli rohkem probleeme, sest pikka silo mikser hästi segada ei tahtnud. Nüüd on neil teist aastat farmi taga augusilo ja see sobib Silokingile paremini.

Kõige rohkem on Eestis müüdud Itaalia päritolu Faresini iseliikuvaid söödamiksereid, tervelt 12. Faresin on ka Euroopas enamtoodetud mikser.

Masina kahe meetri laiuse freesiga saab kiiresti laadida silo, heina ja jahu.

Faresini söödamikser töötab Avo Kruusla Kaska-Luiga farmis Põlvamaal. “Jõudlust tal on, kogu mu karja söödab vabalt ära,” tunnistab Kruusla. “Aga mul on mitu farmi ja siloaugud asuvad kaugemal – sellise talvega farmide vahel sõitmisega jääb ta hätta.”

Kruusla lisab, et on näitustel näinud ka põhjamaisesse kliimasse paremini sobivaid miksereid. “Need on tehtud veoauto põhimõttel, täisraami peal. Aga nende hind on 200 000 eurot,” tunnistab Kaska-Luiga talu peremees.

Proovisid kõiki miksereid

Vändra OÜ söödab oma karja iseliikuva Strautmanni söödamikseriga. “Kui vana masin eelmisel kevadel otsad andis, otsustasime osta iseliikuva,” räägib Vändra OÜ peamehaanik Peeter Kitsnik.

“Saime kõiki kolme proovida. Strautmanni valisime sellepärast, et frees oli kõige tugevam, meil ei õnnestunud seda ummistada. Ka sööda laadimine ja segamine läheb ruttu. Meil on suur kari, 1300 lehma sööta, siiani on ta hästi toime tulnud.”


Sõidavad ise

Söödamikserid
- Faresin
- Siloking
- Strautmann

Taimekaitsepritsid
- Hardi
- Tecnoma
- Caruelle