Kana vajab kindlat kodu

Elukohaks on selles peres partidele pool tööriistakuurist, mis ära soojustatud ning kuhu ka lindudele käiguteed ja pesad meisterdatud.

Mõned telefonikõned suurematesse ehituspoodidesse näitavad, et kanakuute sealt osta pole võimalik, ei müüda lihtsalt.

Internetikauplustest saab tellida küll igasuguseid erineva disainiga ja erinevatest materjalidest, nii puust kui plastmassist, kodulindudele sobilikke eluasemeid, kuid need on siiski suhteliselt kallid – sajast eurost ülespoole. Ka poest ostetud materjalist kulub kuudi ehitamiseks paras summa.

Keskkonda ja raha säästvam on see valmis teha taaskasutatavast materjalist. Või siis lahtiste silmadega hoovis ringi vaadata – ehk sobib peale mõningast kohendamist lindudele elamiseks mõni olemasolevatest hoonetest. Oluline on, et elamispaik oleks röövloomakindel.

Arvestada tuleb siiski, et päris niisama ei tule kätte midagi - mõningane summa tuleb kanade aluaseme jaoks ikkagi mängu panna.

Jooniseid ja juhiseid selle kohta, milline üks kanakuut peaks olema, leidub internetiavarustes lõputult (otsisõnadena võid kasutada chicken coop vms).

Kui palju maksab kana?

Raha tuleb välja käia ka lindude eest. Möödunud kevadel sai mööda Eestit ringi tuuritavalt Äntu mõisa kanaautolt ühe peatselt munemist alustava linnu kätte 6 euro ja 50 sendi eest, tänavu on hind ühe euro võrra langenud ning praegu müüdavad noored kanad hakkavad munele augustis.

Linnu Talu pakub aasta suurtootmises munenud kanu autoringil müügiks nelja euroga. Neil lindudel on käes sulgimise aeg ja välimus seetõttu natuke rääbakas. “Kui ära sulgivad, munevad nad veel mõne aasta,” on Linnu Talu müügijuht Jarno Hermet varem Maalehele märkinud.

Mujal maailmas õhutavad kohalikud võimuorganid ka eramajades elavaid linnakodanikke kanu, parte, hanesid, kitsi ja muid väiksemaid loomi-linde pidama, kui selleks vajalikud tingimused olemas. Meilgi on nende pidamine linnades ja alevikes üldjuhul lubatud, kui tagatakse liigiomased elutingimused ning loomade-lindude pidamine naabreid ei sega. Et hilisemaid arusaamatusi vältida, tasub enne kanade-kitsede kojutoomist aga siiski linna- või vallamajast järele uurida, keda ja kuidas pidada võib.

Nõuandeid selle kohta, kuidas kanapidamisega alustada, leiad SIIT.