Juba mõnda aega kurdavad kodulindude foorumi külastajad, et OÜ Äntu Mõis reklaamitud kanamüügiringidel saavad kanad juba poolel teel otsa ning viimastest peatustes ootajad peavad kanadeta koju minema.

Maaleht.ee uuris, kas juttudel on tõepõhi all, OÜ Äntu Mõis juhatajalt Jüri Sillalt: „Ei eita ega kinnita.“ Oma ettevaatlikust põhjendas mees sellega, et ei taha äri ära sõnuda. „Kevadel on kanaäri alati paremini läinud, suvel võib tekkida tagasilöök,“ selgitas Sild, kelle sõnul juhtuvat siiski harva, et kanad autost enne müügiringi lõppu otsa saavad.

Valgamaal asuva OÜ Sanlind Sangaste kanalast alustati aasta munenud kanade müüki 5. aprillil ning 23. aprilliks, kui Maaleht.ee kanalasse helistas, oli 30 000 lindu juba ammu läbi müüdud. „Ostjaid oli igasuguseid, noori ja vanu, mõni ostis paar tükki, mõni paarkümmend,“ rääkis telefonikõne vastu võtnud naisterahvas. Sanlind müüs aasta munenud kanu hinnaga 5 krooni tükk.

Jüri Sild teadis rääkida, et mõni pensionär ostab igal pensionipäeval kana või paar, teine jälle kohe kümme tükki korraga. Ka mitmed nooremad inimesed, kel varem kodulinde polnud, on nüüd kanu pidama hakanud.

Äntu Mõis müüb Tšehhimaalt pärit noori, mais munemist alustavaid kanu, kel sinakas-hall sulestik. Ühe linnu hinnaks on 90 krooni. Möödunud aastal olid müüdavad noorlinnud mustad ja aasta enne seda pruunid.

„Tegelikult on see väga nutikas lähenemine, nii on aastakäigud ilusti värvide järgi äratuntavad,” kiidab kodulindude foorumis kasutaja Piret. Ning lisab, et munema on “äntukad” tõeliselt tublid ja söödaväärindus on kah viimase peal. “Isegi sulgimine läheb kuidagi märkamatult ja nii, et päeva-paari tagant ikka muna poetavad.” Munemishooajal aga on muneb iga kana tavaliselt ühe muna päevas.