„Tiinete ja noorloomade kohad on pragu juba täis, vasikaid mahuks veel,“ ütleb ettevõtte juht Toomas Uusmaa.

Mõne aasta eest ehitas ettevõte samasse kohta uue lüpsikarjalauda. Eriline oli ehitus tookord seetõttu, et kui teised piimatootjad kasutasid toetusi, siis Sargvere PÜ ehitas oma raha eest. Noorkarjalaut valmis siiski PRIA antud 450 000 euro ja panga poolemiljonilise laenu toel.

Laut on ehitatud ilusti: vana lüpsilauda asemele ehitatud uuel noorloomalaudal jäid alles vanade aegade mälestuseks paekiviseinad. Uued puidust sisekonstruktsioonid toetuvadki ajaloolisele paemüürile.

Uus laut mahutab vasikaid rohkem ja neil on paremad tingimused. Jootmine, söötmine jms on kaasaegsel tasemel. Väikesed vasikad on igaüks eraldi boksis, paarikuused aga grupisulus ja võtavad toitu uutest automaatsöötjatest.

Samuti on kahe lauda vahele rajatud praktiline piirdeaed, mille abiga saab loomi lihtsa vaevaga ühest laudast teise ajada.

Vasikakasvatus on Uusmaa sõnul ettevõtte oluline tootmisharu, kuna üles kasvatatakse nii lehmikud kui pullikud. Pullid müüakse lihaks ja lehmvasikad jäävad oma karja uuenduseks.

«Nüüd saan suurendada ka piimakarja saja looma jagu ehk 600 lehmani, sest mullikad lähevad lüpsilaudast ära, enne oli üks lauda veerand nende käes,“ selgitab ta.

Veel ehitati Palu laudakompleksi juurde kaks siloauku, silohoidla ja söödavarjualune ning uuendati sõnnikuhoidlat.

Uusmaa kinnitusel on piimahind tõusuteel, novembris lubati maksta 290 eurot tonni eest.

„Äri on äri ja hea, et piimahind tõuseb, aga ka Eesti riik peaks panustama oma põllumajandusse sama palju kui teised,“ toob Uusmaa välja. „Valitsuskoalitsiooni loojad lubavad top-upi järgmisel aastal, aga aasta lõpuni on veel aega. Kui riigieelarves on ülelaekumine, tuleks põllumeestele toetust küsida juba sel aastal ja toetused välja maksta järgmise aasta algul,“ arvab Uusmaa.

Sargvere PÜ pole ainus, kes rasketes tingimustes lauda ehitas. Näiteks käivitati uus laut ka Keila lähedal ettevõttes Valingu Mõis. Samuti monteeriti sel aastal paika kaks esimest lüpsirobotit Hiiumaal.