„Juba eelmisel aastal tuli turule selline sort nagu ’Baltic Rose’, mida tänavugi palju kiidetakse. Leida võib ka sõrmeotsasuuruste mugulatega sordi, neid on mõnus fritüüris valmistada. Lisaks veel igasugused erineva kujuga sordid.“

Kuigi üldiselt on kartulit täna avamaale veel vara maha panna, on osadel kasvatajatel varased sordid juba siiski mullas ja esimese saagi peaksid nad vagudest kätte saama jaanipäeva paiku. Mõned kartulikasvatajad on Tartlani sõnul kartulid varasema saagi saamiseks maha pannud ka kilekasvuhoonetesse.

„Suurte kartulipõldude ettevalmistamist on seni seganud see, et maa on olnud hirmus pehme, ei saa traktoritega peale minna. Aga kuna ilmaprognoos on kena, siis tõenäoliselt lähimatel päevadel saab Kesk- ja Lõuna-Eestis maad harima hakata,“ räägib Tartlan, kes tegi sealkandis vaatlustiiru täpselt nädal tagasi.

Põhja-Eestis on madalamatel aladel on muld elupõlise kartuliteadlase sõnul praegu aga kartulipanekuks veel liiga külm.

Häid uudiseid on Luule Tartlanil aga väikekasvatajatele – aianduskauplustes müüakse laias valikus väikestes pakendites (2, 5 ja 25 kg) seemnekartuleid, mille ostmiseks on just nüüd ülim aeg. Müügil on ka eelidandatud kartuliseemet.

„Tänavu peaks seemet jaguma kõigile soovijatele, mingit puudust ei tohiks kätte tulla. Sordivalik on hea ja seeme väga kvaliteetne,“ soovitab teadlane aiapidajatel sammud poe poole seada.