Põllumeestel on plaanis arutada läbi kõige teravamad maamajanduse valupunktid ja koostada selle põhjal pöördumine maaeluministrile Kas on plaanis ka umbusalduse avaldus maaeluminister Urmas Kruusele?

„Ma arvan, et arutame mõned asjad ikka enne läbi. Ma ei tõttaks kohe paugupealt selliseid asju tegema, pigem katsuks enne pöördumise teha. Võib-olla peaksime pöörduma ka peaministri poole, et meie olukorra tõsidust selgitada, “ rääkis Teevet. Ta rõhutas, et põllumajanduses ei ole raske seis igal pool, näiteks teraviljakasvatajad saavad põllul hakkama, eelkõige on raskustes seakasvatajad ja piimatootjad.

„Pigem on kokkusaamine mõeldud selleks, et kuulata kõikide eelnevate aastate aasta põllumeeste arvamusi nii Eesti elust kui olukorrast tänases põllumajanduses ja mõelda, et selline üritus võiks olla tulevikus jätkusuutlik,“ ütles Teevet.

„Me ei saa küsida Eesti riigilt midagi enneolematut, pigem juhtida tähelepanu sellel, et me töötame Euroopa võrdses majandusruumis ja siis peame saama oma piima eest ka võrdset hinda. Samas teised riigid on maksnud top up´i, aga Eesti riik on sellest loobunud,“ tõi esile Teevet, millisesse suurde kahjumisse piimatootja sellise ebavõrdse kohtlemise tõttu on langenud.

Teeveti juhitavas OÜ-s Vändras on 1400-pealine piimakari ja maad haritakse 3500 hektarid. Praeguste majandamistingimuste juures – ülimadalate piimahindade tõttu - arvestab Teevet, et aasta lõpul on tema firma kogukahjum üks miljon eurot.

„Ma ei räägi asjatult, see on väga tõsine olukord, mis praegu piimatootmises toimub,“ rõhutab Ilmar Teevet.



Maaleht on koos Põllumajandus-Kaubanduskojaga on korraldanud aasta põllumehe konkurssi alates 2001. aastast, tänavu valitakse aasta põllumees juba 15. korda. Aastate jooksul on aasta põllumehe tiitli pälvinud järgmised põllumehed:

Tiitlivõitjad 2001-2015
Raivo Musting, aasta põllumees 2001
Jaak Hinrikus, aasta põllumees 2002
Jaak Läänemets, aasta põllumees 2002
Johannes Valk, aasta põllumees 2003
Andres Härm, aasta põllumees 2004
Aavo Mölder, aasta põllumees 2004
Arvo Kuutok, aasta põllumees 2005
Kalle Reiter, aasta põllumees 2006
Ermo Sepp, aasta põllumees 2007
Mati Nurm, aasta põllumees 2008
Mart Timmi, aasta põllumees 2009
Madis Ajaots, aasta põllumees 2010
Avo Samarüütel, aasta põllumees 2011
Raivo Külasepp, aasta põllumees 2012
Tõnu Post, aasta põllumees 2013
Ilmar Teevet, aasta põllumees 2014