Külastatavate paikade hulgas on aianduse ja teraviljaga tegelevaid talusid, kaasaegseid piimakarjatalusid, lihaveise-, lamba- ja linnukasvatajaid.

Lisaks kutsuvad külla Kalamatsi meierei, kus kasvatatakse kitsi ja toodetakse juustu, Seidla tuulik ja Võtikmetsa turismitalu. Nii mõneski talus ootab külalisi ajalootund, aianduse või käsitöö õpituba, aga ka kohvikud, degustatsioonid jms.

Esimeses talus saab külaline kaardi, kus on ära märgitud kõik talud, mida võimalik vaadata, ja seal pakutavad tegevused. Selle järgi saab endale ise marsruudi koostada. On ka külastusmäng, sest iga talu annab kleepsu, mis kaardile kleepida.

Lisaks sellele, et linnainimesed talueluga tutvuda saaksid, on üritusel ka kaugem eesmärk – luua otsekontaktid toitu tootvate talunike ja tarbijate vahel.

“Järvamaa talude päev peaks saama järje oktoobris Tallinnas Ülemiste keskuses, kus on Kesk-Eesti toodete turg,” tutvustab edasisi plaane üks korraldajaid Sille Erala. Kui päeva lõpuks tekib mõtteid, soovi muljetada ja maaelu üle arutleda, ootab Valasti külamaja juures lõke ning vestlusring teemal “Kas maal on mõnus?”. Lisainfo kodulehelt www.jap.org.ee.