Pealinna turgudel maksid kohalik maasikas eelmisel nädalal 10-12 kg, välismaa oma oli aga kordades odavam. Nädalavahetuse päikselised ilmad värvisid kohalike maasikate põsed punaseks ja esmaspäeval maksid Eesti maasikad Tartu turul nelja ning Poola omad kahe euro ringis.
“Osad inimesed on ehtsad patrioodid, kes põhimõtte pärast ei taha teise riigi kaupa,” rääkis Tartu avaturul Leedust pärit maasikaid müüv Anton Kuzminov. “Teised ütlevad aga, et Leedu on ju ka üks Baltikum ja asub vaid kiviviske kaugusel.”

Põllumajandusametile ei ole piiri tagant toodud aiasaaduste siinse kraami nime all müümine võõras teema, kuna nad on seda aastaid kontrollinud. “Juba üle-eelmisel nädalal tegime turgudel esimese ringi, kuigi eestimaist oli minimaalselt,” ütleb põllumajandusameti aiandustoodete osakonna juhataja Saima Evendi. “Mullusega võrreldes suurendame tänavu kontrollide arvu.”

Mullu kontrollisid ametnikud turgudel kokku 96 värske puu- ja köögivilja müüjat. Neist 59 olid talunikud ja väikeaiapidajad, kes turustasid omakasvatatud aiasaadusi, sh maasikaid, kurke, herneid jm. Valdavalt on Eesti tootja esitatavate nõuetega kursis. Väiksemaid märgistamisnõuete rikkumisi siiski esines, mis kõrvaldati kontrolli käigus. Ülejäänud 37 isikut olid nn vahendajad, kes turustasid nii Eesti tootjatelt kokku ostetud kui erinevatest värske puu- ja köögivilja edasimüügiga tegelevatest hulgimüügi ettevõtetest hangitud kaupa. Kvaliteet vastas küll nõuetele, kuid nõuetekohaseid saatedokumente ei olnud esitada lubamatult paljudel müüjatel, teatas põllumajandusamet.

Ostjal on õigus küsida päritolu kohta, kui seda ei ole hinnale juurde lisatud. “Kui ostja kahtleb kirjapandu õigsuses – võib valida teise müüja, keda usaldab,” soovitab Saima Evendi.


Maasikad turul