2008. aastal piima- ja lihatoodangu maht kasvas ning tera­viljasaak jäi möödunud aasta rekordsaagist ainult napilt väiksemaks. Raskusi valmistab toodangu realiseerimisel madal hind. Kuna turuhinnad ELis ei ole näidanud stabiliseerumise märke, on ka üsna optimist­lik eeldus, et kokkuostu­hinnad võiksid lähematel kuudel märkimisväärselt tõusta. Pealegi jõuab ELi turuhindade tõusu peegeldus Eesti põllumajandustootjani paarikuulise nihkega.

Vähenenud on investeeringud masinaparki

Väga paljud meie piimatootjad on möödunud aastatel teinud pankade abiga investeeringuid uue farmikompleksi ehitamiseks. Seetõttu läheb märkimisväärne osa kasumist laenumaksete tasu­miseks. Praeguses majandusolukorras peab põllumees oma kulusid kärpima. Võimalikud varian­did on näiteks odavam sööt, väetiste väiksem kasutamine, tööjõu­kulude vähendamine.

Uue põllumajandustehnika finantseerimise maht on esimese kahe kuu jooksul langenud viimase viie aasta madalaimale tasemele. PRIA on küll paljudele põllumajandustootjatele määranud 2008. aasta tehnika soetamiseks toetuse, mille määr võib ulatuda kuni 50% seadme maksumusest.

Paljud põllumehed on ebasoodsa turuolukorra ning omavahendite puudumise tõttu hetkel lükanud suuremad investeeringud tehnikasse edasi. Nagu graafikul toodud kõver näitab, on viimastel aastatel just kevad olnud uue tehnika soe­tamise kõrghooaeg. Kui 2008. aastal soetasid põllumehed Eesti liisingufirmade vahendusel põllumajandustehnikat summas 1,59 miljardit krooni, siis tänavu aasta jaanuari-veebruari andmetel rahastati tehnika ostu kõigest 37 miljoni krooni eest.

Kokkuvõtteks

Investeeringud masinapargi uuendamisse on endiselt vajalikud ja võimalikud. Pangad saavad põllumeest kindlasti pidada laenu ja liisingu asjades kohusetundlikuks vastaspooleks. Swedbank on aastaid tugevalt panustanud põllumajandussektorisse. Põllumajanduses toimuv areng on meile jätkuvalt tähtis ning just seetõttu on traditsiooniks saanud aasta põllumehe premeerimine ja Eesti Künniseltsi toetamine.

Tänane laenu- ja liisingu­taotleja peaks aga senisest roh­kem tähelepanu pöörama oma võimele võetud kohustusi põhitegevusest saadava tulu abil teenindada. Siinkohal võib abiks olla näiteks ka sesoonne maksegraafik, millele tasub mõelda juba tehingu algfaasis.

Tulemas on Maamess, kus kohtuvad nii põllumajandus­ettevõtjaid, tehnikamüüjaid kui finantseerijaid, sh Swedbank. Võtkem aega kohtumiseks ja ühes­koos arutlemiseks, kuidas kee­rulistest aegadest läbi tulla.

Lauri Vaiksaar, Swedbank Liisingu ASi seadmete ja kommertssõidukite liisingu osakonna juhataja