Õietolmu teras on kolm sellist aminohapet, mis lagunevad toatemperatuuril ühe kuu jooksul, kuid suiras säilivad hästi vähemalt aasta. Kui aga kuivatatud õietolmu säilitada toatemperatuuril 2-3 aastat, siis mesilaste jaoks ei ole selles enam peaaegu midagi kasulikku.

Suira valmistamiseks on vaja piimhappeliselist käärimist. Õietolmu saab mesilastelt. Selleks kasutatavad seadmed ja tegevus pole kuigi keerulised. Mesilased valmistavad endale kergesti omandatavat valgutoitu - suira, õietolmu fermentiseerides. Kääritamiseks lisavad oma pärmi ja suhkruid ning trambivad massi tihedalt kärjekannu põhja. Pealt kaetakse meekihiga, et õhk juurde ei pääseks ja kärjekannus algabki õietolmu piimhappeline käärimine.

Inimene on õppinud ise õietolmust valmistama suiraga samaväärset mesindussaadust. Vaatleme üht sellist retsepti. Vaja on õhukindla kaanega suletav nõu, milles käärimisel tekib kerge ülerõhk. Nõu täitmisel jäetakse umbes veerand nõust tühjaks s.o õhuruumiks. Kääritatakse 2-3 päeva kohas, kus temperatuur püsiks umbes 28°C juures. Võetakse 10 kaaluosa õietolmu, 1,5 kaaluosa mett ja 2,5 või 3 kaaluosa keedetud vett. Vett vajatakse 2,5 kaaluosa otse tarust võetud kuivatamata õietolmu korral, kuiva õietolmu korral aga 3 kaaluosa. Piimhappelise käärimise alustamiseks lisatakse 0,02 kaaluosa baktermassi või kasutatakse juuretiseks tarust võetud suira, kus bakter on juba olemas.

Toimitakse järgmiselt:

1) Kogutud õietolm puhastatakse (näit. tuulates) ja kuivatatakse kergelt; talvel võib kasutada ka külmutatud õietolmu, mis on tarust võtmise järel kohe sügavkülma (-15°C) pandud.

2) Mesi lahustatakse vees, lahust keedetakse ca 5 minutit, et hävitada looduslikud bakterid ja pärmiseened.

3) Lahus jahutatakse temperatuurini 30-32 °C.

4) Baktermass (Lactobacillus xylosus) või kärjest võetud suir segatakse vähese hulga mee vesilahusega ühtlaseks vedelaks massiks.

5) Ülejäänud lahus segatakse õietolmuga ühtlaseks massiks, lisatakse vedel baktermass.

6) Moodustunud püdelale segule pannakse peale kate ja sellele raskus, et tihendada õietolmu massi ja soodustada ühtlast anaeroobset piimhappelist käärimist.

7) Esialgne käärimisprotsess kestab 2-3 päeva temperatuuril 28-32°C. Käärimise alguses eraldub veidi süsihappegaasi, mis tekitab nõus ülerõhu.

8) Lõplik käärimine järgneb toatemperatuuril 8-12 päeva vältel. Kui temperatuur langeb alla 18°C, käärimine aeglustub tunduvalt või seiskub.

Õietolmu massi happesus langeb käärimisprotsessi vältel kuni pH väärtuseni 3,6-3,8. Kui käärimise lõpuks happesus sellest erineb, võib arvata, et midagi läks valesti. Näiteks võis mõjule pääseda mingi muu bakter. Selle tunnuseks võib olla liiga kiire käärimine, vale lõhn, hallitus vms.

Kuidas suira kasutatakse?

Rahvameditsiin tunneb suira mitmeid kasulikke omadusi. Kuigi teadus pole siiani suutnud neist kõiki lõpuni tõestada, mõjub suir tervendavalt nii inimestele kui loomadele. Näiteks Norra teadlased on katsetega kindlaks teinud, et suir leevendab vanematel meestel sageli esinevaid eesnäärme probleeme. Loomakasvatajad on märganud, et eriti noorloomade (vasikad, põrsad ja kanad) söödale lisatud väikesed suirakogused parandavad tunduvalt nende sööda omastamise võimet.

Huvitav on seegi, et teadlaste kinnitusel tõstab suir organismi vastupanuvõimet radioaktiivse kiirguse suhtes. Palju erinevaid õpetusi suira kasutamiseks tervise ja ilu heaks leidub Enn Lõugu ja Evald Übi populaarsetes raamatutes mesindussaaduste kohta.

Huvi võivad pakkuda ka Soomes katsetatud kaks retsepti suira toime tõhustamiseks koos teiste mesindussaadustega. Selleks segatakse 4 osa piiritust ja 1 osa suira ning jäetakse 8-ks päevaks pimedasse seisma, vahete- vahel segades ja loksutades. Seejärel lahus kurnatakse.

Saadud lahust võib segada taruvaigu või vähese koguse mesilasema toitepiimaga. Nii ühinevad erinevate mesilatoodete head küljed ja tervistav toime.

Teise, üldkosutava ja ergutava toimega suiralahuse valmistamiseks lisatakse 1 kaaluosale piirituse ja suira lahusele 4 osa mett, 1 osa nisukliisid, 1 osa pärmi ja 0,1-0,4 osa mesilasema toitepiima. Nii seda kui esimesel viisil valmistatud toodet tuleb säilitada külmkapis. Tarvitatakse mõni gramm päevas.

Allikas: Eesti Mesinike Liidu ajaleht "Mesinik"