30.06.2011, 13:00
Kas talunike sead peavad sööma sertifitseeritud kartulit?
Turud täituvad eestimaise köögiviljaga. Osad müüjad aga ei tea, et nad peavad end juba enne seemne mulda panekut taimetervise registris arvele võtma. Teised jälle
ei mõista, miks seda vaja on.
FOTO:
Kui Türi valla Liiva talu perenaine Reet Länkur kevadel oma kodust toidu- ja seemnekartulit müüs, sai ta selle eest põllumajandusameti inspektorilt hoiatuse ning 15 eurot trahvi. “Loomulikult ma tean, et suuremas koguses kartulit kasvatades ja turul neid müües peab end taimetervise registris arvele võtma. Aga ma ei osanud arvata, et pean seda tegema ka siis, kui kodust müün,“ on Länkur siiani pisut hämmingus. Ametnikke ta siiski ei süüdista, sest nemad teevad ju oma tööd. Pigem näeb ta probleemi selles, et väiketootja peab hea ja maitsva kodumaise kartuli müügil rinda pistma nii seadusenõuete kui suurte kauplustega, kus mõnikord vaatavad letist vastu välismaised mugulad, mida pigem loomadele sööta kõlbaks. “Inspektorid võiksid neid ebaühtlasi ja kohati rohelisi pabulaid müüvaid poode ka kontrollida ja trahvida,” leiab ta. Samuti Türi vallas talu pidav ja kartuleid kasvatav Illassaare talu perenaine Pilvi Tölp aga ei saa aru, kellele registreerimise nõue kasuks tuleb. Seda enam et selle eest tuleb tasuda riigilõiv 31.95 eurot. Seadust Pilvi Tölp oma silmaga näinud pole. Küll on talle selgitatud, et igaüks, kes kasvatab kartuleid enam kui poolel hektaril, peab end registris arvele võtma.