Nimelt, taanlastele kuuluv AS Baltic Agro ostis Weroli enampakkumisel 9. augustil ning rendileping rapsi õlitehasega lõpetati 6. septembril.

Ostu mõte on uus tehas

Arvestades nii enampakkumise tulemust kui Baltic Agro soovi jätkata tootmisesse investeeringuid tehase uue osa käivitamiseks, lõpetati rendileping poolte kokkuleppel.

Rendilepingu lõpetamise ajendiks oli turuolukord ja segane seis uue tehase investeeringu lõpetamiseks.

“Tehase käigushoidmine nõuab hetkel palju käiberaha,” ütleb Baltic Agro tegevjuht Ants Puusta. “Kuna rapsihind on maailmaturul rekordtasemel ning põllumeestel head saagid, siis on rahavajadus suur.”

Samas möönab Baltic Agro juht, et ega rapsi hinnatase ning sellega kaasas käivad rahalised raskused ju kellelegi mingi üllatus polnud.

Puusta tunnistab, et läbirääkimised ei olnud kerged ja kauplemist oli – OÜ Veskimehed ja nendega seotud AS Tartu Mill on Eesti turul väga tõsised tegijad.

Baltic Agro eesmärk on tehas täisvõimsusel tööle panna.

See tähendab, et käiku anda ka uus osa, mis siiani veel ei tööta.

See nõuab suuri investeeringuid. Hoone on küll valmis, aga uue osa seadmete monteerimine alles pooleli.

“Kogu asja mõte ongi uus tehas, üritame selle nii ruttu käiku saada, kui asjaolud lubavad,” ütleb Puusta.

Ta lisab, et nad ei oleks seal saanud mingeid investeeringuid teha, kui teise firma rendileping peal on.

Ilmselt ei kasva ka Baltic Agrol raha, erinevalt viljast, põllu peal. Samas, kui DNB pank kevadel ASi Werol Tehased vastu suunatud nõuded Baltic Agrole müüs, ütles panga juht Hans Pajoma Maalehele, et uue ning ettevõtte arengust ja ärimahtude suurendamisest huvitatud omaniku korral hindab DNB ettevõtte tegevusvaldkonda perspektiivikaks ja on tulevikus huvitatud koostööst. “Räägime ikka pankadega läbi,” kommenteerib Puusta napisõnaliselt.

Uue rapsipressimise liini rajamist alustas Werol 2010. aastal ja selle planeeritud tootmisvõimsus on 145 000 tonni aastas. Pärast uue tootmisliini käivitamist peaks tehase käive ulatuma 80 miljoni euroni. Millal see võiks juhtuda, on Puusta sõnul raske ütelda – palju on veel lahtisi otsi.

Raps liigub vastupidi

“Meie esmane huvi oli rendilepingu sõlmine, et tehas töös hoida, ning teiseks toimiva tehase väljaost,” selgitab OÜ Veskimehed juhataja Romet Puhk. “Kuna Weroli enampakkumise võitis Baltic Agro, siis ei näinud me mõtet jätkata. Tehas nõuab käivitamiseks suuri investeeringuid ning neid on mõistlik teha omanikul oma äranägemise järgi.”

Puhk heidab ka pilgu läbirääkimiste protsessi, öeldes: “Kokkulepe on küll konfidentsiaalne, kuid Baltic Agro hüvitab kõik senised meiepoolsed tehase käivitamiseks tehtud investeeringud ja kulud.”

Kui Tartu Milliga seotud OÜ Veskimehed Weroli talvel rendile võttis, alustas ta seal kiiresti rapsi kokkuostu. Tartu Milli ostujuht Leonid Dulub ütles Maalehele juba kevadel, et rapsi on ostetud nii otse põllumeestelt kui ka vahendajatelt. Asjade seisuga olid toona rahul ka põllumehed.

ASi Veskimehed juhataja Romet Puhk ütles kevadel ja kordas ka nüüd, et nende huvi on laiendada oma tegevust ka rapsile. Rapsi pressimine taastus Werolis OÜ Veskimehed asjaajamise tulemusel järk-järgult ning suve lõpuks olid opereerijad oma tööga rahul.

“Ka kujunenud olukorras on esialgu plaanis jätkata rapsi kokkuostuga oma partneritelt põllumeestelt. Võimalik on nii eksport kui müük Werolisse,” kinnitab Puhk. “Olemas on ka mõned kokkulepped Balti Agroga rapsi müügi osas.”

Kas on nii, et Baltic Agro müüb ja Tartu Mill ostab, või vastupidi, oluline on, et Werol Tehastes rapsi pressimine jätkuks, arvavad põllumehed.



WEROL

Asjade käik

- AS Werol Tehased asutati 1997. aasta aprillis.

- 2002 omandas ettevõtte põllumajandusministeeriumi kaudu Eesti riik.

- 2006 sai Weroli omanikuks Rein Kilk.

- 2010 alustati uue rapsipressimistehase rajamist.

- 2011 tekkisid makseraskused.

- 6. veebruaril 2012 andis Kilk Weroli rendile ASiga Tartu Mill seotud OÜ-le Veskimehed.

- 9. veebruaril esitas
TÜ Kevili Werol Tehaste vastu pankrotiavalduse.

- 5. märtsil esitas pankrotiavalduse ka Oilseeds
Trade AS.

- 5. aprillil kuulutati välja Werol Tehased ASi pankrot.

- Samal ajal ostis Baltic Agro DNB pangalt ära Werol Tehaste vastu suunatud nõuded.

- 9. augustil ostis Baltic Agro enampakkumisel Werol Tehased.