„Seda põhja, kus viljahind oli 2010. aastal, me veel saavutanud pole – siis oli nisu tonnihind 120 euro kanti – kuid praegu püsib kolmandat aastat langustendents ja hetkehind on enam-vähem 140 eurot,“ ütles foorumi Rootsi külaline, Lantmännen Lantbruki analüütik Mikael Jeppsson, kes näitas ka vastavaid tabeleid.

Sellest hoolimata kiideti foorumil teravilja eksportijaid, kes on leidnud tee paljudele maailma turgudele.

Koduturg seevastu on hetkel niru. Konjunktuuriinstituudi esindaja Pille Vahtramäe sõnul on 2016. aastal söödaturg pigem vähenev, kuna nii seakasvatuses kui piimalehmakasvatuses on suured probleemid, mistõttu viljasööjate loomade arv väheneb. Toiduturg on stabiilne või kerges languses ning vilja kokkuostuhinnad on madalal tasemel.

Kurioossel kombel on ainsad, mis on stabiilsed või kerges tõusus, teraviljatoodete jaehinnad. Ehk siis – kaubandus koorib põllumeeste pealt kasumit mitte ainult looma- vaid ka taimekasvatuses.

Aga külviaeg läheneb ning mõtteid, mida külvata, pakkus Tartu Milli Dobele uue kaerahelbetehase esindaja Ineta Kārkla. Arupidamismaterjali andsid ka tehnikateadlaste Taavi Võsa ja Jaanus Siimu ettekanded otsekülvist ning pritsimiskadudest.