Jahukoti hinnad 9st 32 kroonini

“Oma jahust saab parema saia,” lisab põllumees veendunult. Ta on mõelnud ka sellele, et ise teravilja töötlema ja jahu või mannat tootma hakata, et ei peaks vilja madala hinnaga käest ära andma. Rukkikilo eest makstakse praegu põllumehele 1.10 ja toidunisu eest 1.70 krooni.

Konjunktuuriinstituut teeb iga kuu hinnauuringuid. Sealt selgub, et aastaga on nisu kokkuostuhind langenud üle 30%, jahu keskmine hind kauplustes aga 2,5% ja on praegu 10.50.

“See on selge, et jahu hind on praegu poes liiga kõrge, nii teravilja kokkuostuhinna kui ka teiste riikide jahu jaehinnaga võrreldes,” märgib konjunktuuriinstituudi põllumajandusturu uuringute sektori juhataja Pille Liiva­auk. Ka leiva hinnast saavad põllumehed väga vähe, vaid 5,4%.

“Meie kui jahutootja müügihinnad on seoses uute teraviljahindade ja lepingutega langenud alla nelja kroonini kilolt,” selgitab Eesti suurima jahutootja AS Tartu Veski müügidirektor Kalle Jaarman.

See sisaldab teravilja ostuhinda (1 kg viljast saab 700–800 g jahu), vilja puhastamist, hoiustamist, jahvatamist, pakendamist ja pakenditagastustasu. Näiteks Kalewi rukkijahu kott maksab 85 senti. Lisaks on omahinnas sees ka jahu ladustamise ja kaubanduskettide logistikakeskustesse transportimise kulud.

Jaarman ei taha kuidagi uskuda, et jahu keskmine kilohind on 10 krooni ringis. “Kõigis suuremates jaekettides on müügil vähemalt üks nisujahusort hinnaga 5 kr/kg,” väidab Jaarman. Tema sõnul on sel juhul tegu Tartu Veskis toodetud jahuga, mis kannab Kalewi või vastava keti private label’i ehk omatoote kaubamärki.

Kuna ühekiloseid pakke müüakse vaid 5% kogu jahust, peaks aluseks võtma kahekilose koti hinna. Vaatame järele. Tartu Veskist vaid paarisaja meetri kaugusel paiknevas Konsumis maksab odavaim kahekilone pakk Säästujahu 12.90 kr. Selveris on Selveri jahu parajasti kollase soodushinnaga – 11.90 kr. Maximas maksab Kalewi jahu 16.90 ja Rimis Gold Corn 11.50 kr.

Säästumarket, mis peab ennast hinnaliidriks, täidab tõepoolest oma lubaduse – Tartus toodetud Gold Corni hinnaks on 8.90, mis teeb kilohinnaks vaid 4.45. Sealsamas kõrval seisab aga 23kroonine Läti jahu.

Poodides ringi vaadates torkab silma, et kõige kallimad nisujahud on jahvatatud piiri taga. Soomest toodud Sunnuntai kahekilose paki eest tuleb välja käia pea 32 krooni ja Lätist pärit Hercogsi eest üle 23 krooni. Sinna vahele jääb Veski Mati jahu. Veski Mati kaubamärgi all müüdav kraam on Soomes toodetud ja Eestis pakendatud.

Jahuga teenitakse tagasi saia kampaaniahind

Kalle Jaarmani kinnitusel pole Tartu Veski kasumimarginaal iialgi ületanud 5% ja see on kõige rohkem 25 senti poes müüdava jahu kilohinnast. “Kaubanduskettide juurdehindlus pole enam ammu 20%,” ütleb ta. “Päris tihti võib juurdehindluse number alata neljaga ja minimaalselt on see 30–35%.”

Rimi ja Säästumarketi turundus- ja kommunikatsioonijuhi Evelin Mägioja sõnul on viimase aasta jooksul langenud Tartu Veskis spetsiaalselt nende jaoks toodetava private label’i, Gold Corni jahu hind poes 35%. Ilma käibemaksuta on selle jaehinnaks 3.70 kr/kg. “Kaupluse marginaal ei saa siin kõrge olla,” märgib ta.

Kuigi väidetavalt madal, ei avalikusta Mägioja kasumi ja sisseostuhinna suurust. Ta kinnitab korduvalt, et sisseostuhind ei ole kahe viimase aasta jooksul muutunud ja ka näiteks Kalewi nisujahu 2kg paki hind on püsinud viimase kahe aasta jooksul sama.

“Teravilja kokkuostuhindade muutumist vaadates usun, et meil on põhjust jahu töötlejatega paremate sisseostuhindade osas läbirääkimised ette võtta,” tähendab Rimi turundus- ja kommunikatsioonijuht. “See võiks langetada hindu ka kauplustes.”

Maxima Eesti OÜ avalike suhete juht Erkki Erilaid tunnistab, et jahu juurdehindlus on kõrgem kui leival või piimal, sest tegu pole esmatarbekaubaga. Jahu ostetakse suhteliselt vähe ja see pole nii hinnatundlik toode.

Tema sõnul on Maximas jahul keskmine juurdehindlus, mis jääb kaubanduses tavapärase 15–25% vahele. “Kampaaniakaupu müüakse alla omahinna ja kusagilt tuleb see tagasi teenida,” tõdeb Erilaid. “Eks ikka nende toodete pealt, mida nii palju ei osteta.”

Jahu hind erineb kordades

Tartu poodides 2 kg nisujahu (tüüp 550), hind kroonides

 OdavaimKalleim
Comarket18.9031.90
Konsum12.9025.30
Maxima12.8024.90
Selver11.9028.90
Rimi11.5024.30
Säästumarket8.9023.30
Allikas: Maaleht