Eesti metsanduses on viimase kümnendi jooksul toimunud olulised muutused. Jätkunud on metsatööstuse areng, riigi metsandusadministratsiooni on tugevdatud, metsade kaitse, metsade uuendamine ja õigusnormide järgimine on oluliselt tõhustunud, samuti on kasvanud toetused erametsaomanikele.

Koostatava arengukava peamisteks eesmärkideks on tasakaalustada metsa kasutamist ja kasvatamist, tagada metsanduse pikaajaline konkurentsivõime ning korraldada metsade tulemuslik kaitse.

Enne valitsusele esitamist kiitis metsanduse arengukava lähteülesande heaks keskkonnaministri metsandusnõukogu, kuhu kuuluvad Eesti Maaülikooli, Metsakaitse- ja Metsauuenduskeskuse, Eesti Erametsaliidu, Eestimaa Looduse Fondi, Eesti Metsatööstuse Liidu, Riigimetsa Majandamise Keskuse, Riikliku Looduskaitsekeskuse, Erametsakeskuse, Keskkonnainspektsiooni ja Keskkonnaministeeriumi esindajad.

Arengukava koostamisse kaasatakse asjaomaste riigiasutuste ja ettevõtete, organisatsioonide, siht- ja riigitulundusasutuse ning mittetulundusühingute esindajad jt huvitatud isikud. Arengukava koostamist koordineerib Keskkonnaministeerium ja see töötatakse välja koostöös Majandus- ja Kommunikatsiooniministeeriumi, Põllumajandusministeeriumi, Haridus- ja Teadusministeeriumi ning Rahandusministeeriumiga. Lisaks kaasatakse parema oskusteabe saamiseks ning arengustsenaariumite väljatöötamiseks huvigruppide esindajaid ja eksperte.

Arengukava viiakse ellu rakendusplaani alusel, mis koostatakse esialgu aastateks 2011-2013 ning seejärel aastateks 2014-2016 ja 2017-2020.

Metsanduse arengukava aastateks 2011-2020 koos rakendusplaaniga on kavas valitsusele esitada hiljemalt septembris 2010. 

Mets katab üle poole (51%) Eesti maismaast ja on üks meie suuremaid looduslikke ja majanduslikke rikkusi. 70% ehk 1,5 miljonit hektarit Eesti metsadest on tulundusmetsad, ülejäänud hoiu- ja kaitsemetsad.

Metsasuse poolest on Eesti Euroopas 4. kohal, jäädes tahapoole vaid Soomest, Rootsist ja Sloveeniast. Metsamaa pindala ühe elaniku kohta on Eestis 1,7 hektarit ja kasvava metsa tagavara ühe elaniku kohta ulatub 337 tihumeetrini.