Kui mära poegib väljaspool oma tavalist elukohta, peaks ta sinna viima vähemalt kaks nädalat enne loodetavat poegimist. Oma tallis valige kõige rahulikum ja stabiilseima õhuga suur boks (6 x 6-7 m). Mõned hobusekasvatajad pooldavad õues varssumisi, mis minu kui veterinaari arvates on lubamatu. Sellisel juhul on varsal liiga suur risk haigestuda Rhodococcus equi nakusesse, mis enamikel juhtudel lõpeb surmaga. Kui mära on sunnitud poegima väljas (vabapidamine), on parim paik kuiv, puhas rohukoppel ja vajalik on varjualune vastsündinu jaoks.

Tavaliselt toimub varssumine õhtul kella 11 ja hommiku kella 4 vahel, sest siis on oksütotsiini (sünnitust esile kutsuva hormooni) tase mära organismis kõrgeim. Märadel on hämmastav võime viivitada aktiivse sünnitusega, kui neid häiritakse. Väga paljud hobusekasvatajad teavad lugusid, kus pärast pikka pingsat märaga tõttvahtimist sünnib varss väga kiirelt ja probleemideta viie kohvijoomise minuti jooksul. Ka looduses eraldub sünnitav mära mõneks ajaks karjast. Seega on stabiilne keskkond väga oluline.

Mõnedel märadel on häbe osaliselt kinni õmmeldud. Seda soovitan kontrollida tiinena ostetud märade puhul. Turvalisem on lasta häbe loomaarstil enne poegimist lahti lõigata, äärmisel juhul saab seda teha ka poegimise ajal. Rangelt on keelatud lasta kinnise häbemega märal poegida, sest võivad tekkida väga tõsised vigastused. Sageli on hilises tiinusjärgus märadel ebamugavustunne kõhupiirkonnas, vahel sarnaneb see koolikutega. Siis on loode kas vales asendis, liigutab aktiivselt või surub mõnele mära kõhuorganile. Soovitav on mära lihtsalt käekõrval jalutada, võib paluda ka loomaarstil süstida valuvaigisteid. Samuti soovitan otsida valmis lähima suurloomaarsti telefoninumber, juhuks kui mära vajab poegimisel abi.

Varssumine

Klassikaliselt jaotatakse sünnitus kolmeks staadiumiks, väga oluline on teada nende ajalist kestvust.

Esimene staadium kestab hobustel 30 minutit kuni 6 tundi, sel ajal tõmbub emakas kokku ja emakakael avaneb. Seda staadiumit suudab mära ajalisel venitada lausa päevadeks, kui ta tunneb end häiritult. Loode võtab selles ajajärgus sündimiseks õige asendi. Nimelt on loode kuni selle hetkeni emakas selili (kõhtseisus). Sünnituse esimeses staadiumis pöörab ta parema külje üles (külgseis). Piltlikult võib öelda, et poegimise käigus keerab loode end emakast välja nagu kruvi. Loote keeramise ajal võivad märad tahta püherdada ja seda ei tohi takistada, nad aitavad lootel saavutada õiget asendit. Loomulikult peab suutma eristada tõsiste valude tõttu püherdamise. Selles sünnitusstaadiumis märad:

  • püherdavad, liiguvad boksis, löövad jalgadega, tõstavad tagajalgu üles, kaabivad;
  • on isutud (söömata õhtukaer on tunnus lähenevast poegimisest);
  • higistavad, eriti kael, rinnaesine ja kube;
  • urineerivad ja kakavad sageli. Arvatakse, et mära tahab vaagna loote jaoks võimalikult tühjaks teha;
  • heidavad sageli maha. Samas, pole artikli autor isiklikult kunagi näinud, et samal ööl poegima asuv mära magaks rahulikult maas;
  • „itsitavad".

Sellel ajal ei toimu aktiivseid kõhu kokkutõmbeid, staadium lõpeb lootevee vabanemisega. Soovitan sel ajal punuda patsi mära saba, panna sabaside, puhastada mära, eriti kõhu piirkond ning tuua valmis varupõhk ja laotada see boksi. Te võite natuke põhku ka alles jätta, et pärast poegimist vahetada kõige märjema koha põhk.

Teine staadium ehk aktiivne loote väljutamine kestab märal tavaliselt 20 minutit (10 kuni 60 minutit). Sünnitus on jõuline tegevus, milles on oluline ka loote aktiivsus. Sureva, nõrga või surnud varsa väljutamine võib lõppeda sünnituse häirumisega. Selles staadiumis:

  • Heidavad märad maha ja algab aktiivne kõhupress;
  • Häbemest ilmuvad valge lootekesta sees varsa esijalad, üks veidi eespool kui teine. Kui loote õlad sisenevad mära vaagnasse, heidab mära külili;
  • Kõhupress on hobusel äärmiselt tugev ja üks laine kestab 15 sekundit kuni 1 minut. Paariminutistel puhkehetkedel tõuseb mära vahel uuesti rinnale. Võimalik, et ka nii proovib ta aidata lootel pöörduda. Kui häbemest paistab loote nina on soovitav valge lootekott katki teha, nii saab loode alustada hingamist kui ta seda vajab. Nimelt toimub esimene hingetõmme siis, kui nabanöör sulgub mära vaagna ja loote keha vahel või kui katkeb platsenta kontakt emakaga. Täiesti lubatud on aidata loodet välja tõmmata, nii kergendate protsessi mära jaoks ja vähendate hapnikuvaeguse riski varsale. Kui loode on õiges asendis ei ole võimalik loote sikutamisega paari inimese jõul talle mingit kahju tekitada, sest üks jõuline mära kõhupress on inimestest kindlasti tugevam. Jutud sellest, kuidas looduses kõik ise ja hästi tomib on kindlasti liigutavad, aga looduses kehtivad ka sünnitajate ja ellujääjate valikul hoopis teised reeglid...
  • Kui häbemest paistab punane sametine paun, tuleb see kiirelt katki teha ja loode välja tõmmata, sest on suur oht loote hapnikuvaeguseks.
  • Kui teile tundub, et midagi on valesti helistage ükskõik millal ja ükskõik millisele suurloomaarstile ning küsige nõu. Parem liiga vara tühine mure, kui liiga hiline suur mure!

Kohe peale sündi kontrollige, et varsa nina oleks puhas ja varss saaks hingata. Soovitan sättida loode rinnuli asendisse, see lihtsustab hingamist. Masseerige varsa rinnakorvi ja muid kehaosi, see on oluline, et loote ajju jõuaksid signaalid: "Ma olen nüüd sündinud!", mis saadavad aju märguanded organitesse, et nad hakkaksid funktsioneerima nii nagu vaja. Soovitan tõmmata varss ettevaatlikult märast veidi kaugemale, sest vahel mära püherdab või liigutab jalgu ja võib niiviisi varssa vigastada. Ma ei pea üldiselt vajalikuks, et mära saaks oma varssa kohe lakkuda. See ei ole vajalik platsenta eraldumiseks nagu arvatakse. Pigem pakkuda varsale ja emale toibumisaega. Kui mära juba hiljem püsti tõuseb, on tal aega piisavalt varssa „avastada".

Nabanööri soovitan jätta natukeseks ajaks katkestamata, et platsentast jõuaks veri varsani. Seda loomulikult juhul, kui mära lamab rahulikult. Kui mära ja varss liigutvad aktiivselt, siis soovitan nabanöörist kõhu lähedalt tagasi hoida, et see kontrollimatult loote õrna kõhtu ei venitataks. Varsa nabale pole vaja panna mingit „keemiat": jood ja muud hullud asjad võivad tekitada tõsise naba põletiku. Varsa naba kaitseb õigeaegselt joodud ternespiim, aga sellest veidi hiljem.

Märal on 20-30 minutit peale poegimist puhkeperiood. Ta lamab rinnal, otsib varssa, võib-olla ka häälega.

Kolmas staadium ehk platsenta eraldumine kestab 1-3 tundi. Platsenta on soovitav pusida suurde sõlme, mis ripub hobusele kandadeni, nii tekitate raskuse, mis aitab sel emakast vabaneda ja väldite, et mära päramistele peale astuks. Rangelt on keelatud lootekestade väljarippuva osa äralõikamine. Kui platsenta ei ole kolme tunni jooksul eemaldunud, helistage loomaarstile. 12 tunni jooksul peale sünnitust taastab emakas 1,5 kordse suuruse oma mittetiinest olekust. Kiire emaka taandumine põhjustab märale ebamugavust ja võib sarnaneda kergete koolikutega. Tugevam valu võib viidata probleemidele (peritoniit, kooloni keerd või rebend, emaka või emakasidemete rebendid). Soovitan kontrollida mära häbet peale platsenta eraldumist, sest vahel tekivad mära häbemes ja tupes sünnituse käigus rebendid, mis taastuvad küll tavaliselt kiiresti. Kui on ulatuslikumad kahjustused, on soovitav lasta loomaarstil need üle vaadata ja vajadusel õmmelda.

Artikli autor Ulrika Danziger on loomaarst. Artikkel ilmus ajakirja Oma Hobu 2006. aasta aprillinumbris. Avaldatud toimetuse loal.