Eesmärk on parandada teadlikkust viisidest, kuidas muuta eurooplaste harjumusi, ja innustada tõhusa ressursikasutuse ning ringmajanduse teemalist arutelu. Projektis, mida korraldab ringlussevõtu ja säästva jäätmekäitluse linnade ja piirkondade liit (ACR+) ELi programmi LIFE+ toel, osaleb 17 riiki, sealhulgas 3 ELi mittekuuluvat riiki.

ELi keskkonnavolinik Janez Potočnik ütles: „Jäätmete korduvkasutusel ja ringlussevõtul on tohutu potentsiaal. Jäätmete prügilasse ladestamise vähendamise ja ringlussevõtu suurendamise teel oleme jäätmehierarhias edukalt edasi liikunud. Kodanikuühiskonna algatused, nagu Euroopa jäätmete vähendamise nädal, aitavad kaasata kõiki jäätmevaba ühiskonna loomisesse.”

Euroopa jäätmete vähendamise nädalaga seoses toimub 10. mail 2014 või selle paiku esimest korda Euroopa koristuspäev. Ettevõtmise „Koristame Euroopat” raames kutsutakse vabatahtlikke üles koristama jäätmeid oma naabruskonnast ja randadelt. Eesmärk ei ole mitte ainult prügi koristamine, vaid ka üldine mõttevahetus jäätmete ja jäätmekäitluse teemal.

Euroopa kodanikud tekitavad aastas inimese kohta üle 500 kg olmejäätmeid. Kogus aga varieerub, mõnes liikmesriigis on see vaid veidi üle 300 kg, teistes aga kuni 700 kg. Keskmiselt pool sellest võetakse ringlusse, ent liikmesriikide vahel on ka siin suured erinevused.

Mõnes liikmesriigis ei ladestada jäätmeid enam prügilatesse ja ringlusse võetakse neist 70%, teistes aga võetakse ringlusse väga vähe ja üle 90% olmejäätmetest ladestatakse prügilatesse. Tarbijatel ja majapidamistel on jäätmete vähendamises ostuharjumuste, korduvkasutuse ja prügi sorteerimise teel väga oluline roll.