Äkkeid, libisteid, kobesteid, kultivaatoreid, randaale ja põim­agregaate oli palju vaadata ka Maamessil. Asjatundjate sõnul on neist enimmüüdud Lemkeni, Amazone’i ja Väderstadi tehnika.

Muidugi on ka selliseid mehi, kes külvavad seemne otse kamarasse, nagu Toomas Tobreluts Põlvamaalt Pirmastu OÜst. “Meil on üks suur Cross-Sloti külvik ja sellega paneme seemne otse põldu,” selgitab Tobreluts, kes kasutab juba aastaid otsekülvi tehnoloogiat.

Tänavused hitid on kultivaatorid

Enamik põllumehi nii radikaalsed pole ning teevad enne külvi ka kevadist mullaharimist. Selleks kasutatakse Eestis kõige rohkem nn põimagregaate, kus on eri tööorganeid – et ühe käiguga saaks võimalikult palju töid tehtud. Need seadmed sobivad nii küntud põllu tasandamiseks kui minimeeritud harimiseks.

Üsna kiirelt minnakse põllule eelkobestiga. Näiteks pakub AS Tatoli selleks Horshi tehnikat. “Ostsime aasta algul Horshi eelkobesti,” kinnitab Tartu Agro ASi juht Aavo Mölder.

Kuna sügisvihmad tihendasid mulda, soovitab ka maaviljelusinstituudi teadur Peeter Viil sel kevadel põldu kobestada. “Suviviljakülvi eel on otstarbekohane kombinatsioon S-piidega lausharimiskultivaator koos järeläkkega,” selgitab ta. Seda on hea kasutada ka läga ning mullusest suurest saagist jäänud rohke põhu muldaviimiseks.

Ka Väderstadi tänavukevadine edulugu on firma juhi Kalev Korbuni sõnul just kultivaator NZA Agressive. ”See on traditsiooniline kultivaator, mille tootmist alustas Väderstad juba 1982. aastal,” selgitab Korbun. ”Tavaliselt müüsime neid ühe masina aastas, aga selleks kevadeks on üheksa masinat töös.”

Lisaks on neilt ostetud tänavu 20 libistiga põllurullide komplekti. “Põllurull on sobilik küntud maa tasandamiseks. Kevad tuleb alati kiirelt ja põldude ülekuivamise oht on suur, niisiis on libistiga põllurull masin, mis aitab purustada savikamakaid,” selgitab Korbun.

Randaal pole ainult orasrohu paljundaja

Kuigi väidetakse, et randaal on sügisene tööriist, kuna kevadel ta lihtsalt “paljundab orasheina”, kasutatakse seda väga palju ka kevadel. Randaal ja kõrrekoorel on põllumeeste sõnul kevadel efektiivsed seal, kus pole orasheina või on see tõrjutud.

“Enamik põllumehi teeb taimekaitset ning sel juhul on mõtet põllule minna randaaliga,” väidab Väderstadi müügijuht Tarmo Jõemägi.

Randaalikettaid on nii erineva läbimõõduga, et nende töösügavus võib ulatuda 3–30 sentimeetrini. Vastavalt sellele võib randaali kasutada nii künnijärgselt kui n-ö künni asemel.

Amazone’i tehnikaga kaupleva OÜ Jatiina juht Imre Vilt kinnitab samuti, et randaal pole sugugi vaid sügisene tööriist. Nende paketist on populaarseimad Catrose kõrrekoorlid, kuna need on kerged – tagavad suure töökiiruse, ent kvaliteet ei kannata.

“Vastavalt ketastele sobivad nad kiireks, madalaks ja intensiivselt segavaks kõrrekoorimiseks. Täiendavad kasutusvõimalused on maisipõhu ja -kõrte sissetöötamine,” kiidetakse tootetutvustuses. Lisaks hinnatakse Saksa tehnika puhul selle vastupidavust.

Rukkikuningas Hans Kruusamägi aga ostis tänavu uue 10 meetri laiuse Strommi kõrrekoorli Stokkerist.

“Kevadel kasutame randaali nendes kohtades, kus nii-öelda seemendame vilja sisse,” selgitab Kruusamägi. Ta kardab, et kuna see kevad on hiline, läheb põllutöödega väga kiireks.

Üks võimalus suvivili kiirelt külvatud saada on seeme väetisekülvikuga põllule külvata ning see kohe randaaliga sisse tõmmata. See aitab kokku hoida praktikute kallist aega hooajatöödel.

Sügisel Simuna Ivaxis seda moodust Hans Kruusamäe sõnul juba kasutati. Siis olid põhjuseks märjad põllud, mis suurt rasket külvikut ei kandnud.



PÕLLUTEHNIKA

Kes müüb mullaharimisriistu

- A.Tammel AS, Agriland OÜ, Dotnuvos Projektai AS, Jatiina OÜ, Konekesko AS, Peetri Talutehnika, Saare Talutehnika, Sampo Grupp OÜ, Sike Agri OÜ, Stokker Agri OÜ, Tatoli AS, Taure AS, Väderstad OÜ