Kiirematel saarlastel on juba kartul maha pandud
“Mida varem, seda parem,“ tähendas Eesti maaviljeluse instituudi teadlane Luule Tartlan, kelle sõnul ei ole varajase kartuli jaoks tarvis karta, et on jahe. “Varajase kartuli seeme talub madalamat temperatuuri, sordid on juba niimoodi aretatud.“ Ta soovitas neil, kes ei ole saanud veel seemet eelidandada, seeme soojenema panna ja paar ööd-päeva hoida 20-kraadise temperatuuri juures, kirjutab Meie Maa. “Sest muidu läheb väga kaua aega, enne kui seeme idanema hakkab.“
Tartlan ise paneb kartuli mulda kuufaaside järgi. “Minu soovitus koduaia ehk siis väiksematele kartulikasvatajatele on seeme mulda pista enne 7. maid, sest siis algab noorkuu.“
Orissaare valla Rautsi talu peremees Aarne Põri lähtub enda sõnutsi vanast tõest, et kartul tuleb mulda panna siis, kui muld on soe. “Varane sort on maas, hilist sätime,“ kinnitas Põri, kellel läheb maha erinevaid sorte kümnekonnale hektarile.