Kord aastas 15. maiks tuleb mesinikel teatada põllumajandusloomade registrile mesilate mesilasperede arv 1. mai seisuga ning seapidajatel peetavate sigade arv 1. mai seisuga. Seapidajad peavad teatama andmed eraldi nii peetavate põrsaste, võõrdepõrsaste, nuumsigade, nooremiste, emiste kui kultide kohta.

Täpne mesila asukoht ning mesiniku sidevahendite andmed registris võimaldavad mesilasperede paremat kaitset taimekaitsevahendite võimalike kahjustuste eest, kuna teave mesilate asukohtadest on põllupidajatele kättesaadav PRIA avaliku veebikaardi kaudu. Samuti võimaldavad need andmed VTA-l korraldada mesilashaiguste ennetamist ja seiret.

Nii mesilate ja sigalate registreerimiseks kui mesilasperede ja sigade arvu teatamiseks on e-PRIAs avatud e-teenused. Andmeid saab esitada ka paberil või digiallkirjastatult e-postiga. Vormid andmete esitamiseks on leitavad PRIA kodulehel. Lisainfot saab PRIA registrite osakonna infotelefonil 731 2311.

Andmete muutumisest või tegevuse lõpetamisest tuleb teavitada registrit 7 päeva jooksul. Loomapidaja kohustus peetavate loomade identifitseerimiseks ja registreerimiseks on sätestatud loomatauditõrje seaduses. Seadusest tulenevalt on VTA-l on õigus loomade registreerimiskohustuse täitmata jätmise eest määrata rahatrahv eraisikule kuni 800 euro ning juriidilisele isikule kuni 2000 euro ulatuses.

Inimestele sigade Aafrika katk ohtu ei kujuta, kuid võib põhjustada ulatuslikku majanduslikku kahju seakasvatussektorile. Iga loomapidaja peab järgima kehtestatud bioturvalisuse meetmeid, et oma loomi taudi eest kaitsta. Sigade Aafrika katku puudutav teave on koondatud veebilehele www.seakatk.ee.