Ärge kunagi jätke oma lemmiklooma autosse

Kuuma ilmaga võib temperatuur auto sisemuses tõusta ohtliku kõrguseni mõne minuti jooksul, isegi kui olete parkinud varju.

Koerad ja kassid ei suuda higistada, nad saavad peletada kuumust üksnes lõõtsutades ja jalapadjakeste kaudu, kuid sellest ei pruugi piisata. Autosse jäetud loomad võivad üsna lühikese aja jooksul saada kuumarabanduse või isegi ajukahjustuse.

Liikumine ja ohud

Koer vajab kindlasti liikumist ka suvel: jalutuskäike, jooksmist, mänge. Kuid võtke arvesse, et samal ajal kui teie olete end riietanud kergesse suvisesse rõivasse, tuleb temal viibida oma talvekasukas. Või enam-vähem sama paksus.

Eriti ettevaatlik olge vanemate, lühininaliste ja paksukarvaliste koerte puhul. Kuumadel päevadel jooksutage neid hommikul ja õhtul, kui on jahedam.

Jätke meelde, et asfalt võib minna väga kuumaks ja põletada käppasid.

Muide, loomad, nagu inimesedki, võivad saada päikesepõletuse. Selle vältimiseks võib panna päikesekaitsekreemi koera ninale ja kõrvaotstele. Heleda ninaga koerad on päikese suhtes tundlikumad.

Ettevaatust väetistega

Suvi on aeg, mil paljud väetavad oma aeda ja kasutavad umbrohutõrjevahendeid. Need vahendid on loomale ohtlikud, kui nad juhtuvad neid sisse sööma.

Vesi on mõnus, aga kõik koerad ei oska ujuda

Paljud koerad, nagu inimesedki, naudivad suvisel ajal suplust. Pealegi on see suurepärane viis ennast jahutada ja vältida ülekuumenemisega kaasnevaid ohtusid.

Kuid peate arvesse võtma, et mitte kõik koerad pole loomu poolest head ujujad. Võib-olla peate oma lemmiku ujuma õpetama. Kuidas seda teha, sellest võite lugeda 2008. aasta 31. juuli Targu Talitast.

Mingil juhul ärge jätke oma lemmikuid järelevalveta veekogude kaldale, ja kui lähete paadiretkele, vajab tegelikult ka loom päästevesti.

Kasulik on alustada ujumisõpet veekogus, kuhu saate minna koos koeraga.

Kuidas aidata ülekuumenenud looma

Kui loom on õues, jälgige, et tal oleks varjualune ja värske vesi kogu aeg saadaval. Ka autoga sõites tuleb anda sageli juua. Leevendust võib tuua pähe asetatud märg rätik.

Kui sõber on ülekuumenenud, tuleks tema kehatemperatuuri kiiresti alandada. Viige ta varju ja valage jahedat (mitte külma) vett tasapisi üle ta keha. Pange külmad käterätid või jääkuubikute pakid looma pea ja kaela ning rinna juurde. Laske tal juua vett või limpsida jääkuubikuid. Pöörduge loomaarsti poole.

Tüütud puugid

Kui teie lemmik veedab palju aega väljas, kontrollige teda puukide suhtes iga päev. Puugi eemaldamiseks oleks hea appi võtta keegi, kes looma kinni hoiaks.

Haarake pintsettidega võimalikult naha lähedalt puugi peast, jälgides samal ajal, et te looma nahka ei näpista. Tõmmake puuk ära otse ja kindla liigutusega. Liiga järsult ja tugevalt tõmmates võib puugi pea sisse jääda. Puhastage puugihammustuskohta antiseptikuga.