Keskmisest vihmasem suvi hoidis metsad pehmed ja ega sügiselgi asi paremaks läinud. Paljudes kohtades oli raie raskendatud, mis omakorda on varujatele toonud hulga probleeme.

Palgihinna kerge kasv

Okaspuupalkide hinnad on mööduva aasta jooksul kergelt kasvanud. Veebruaris tegid need nõksaku alla ja hind jäi pidama paari viimase aasta madalaimale tasemele: männipalk 63.17, männipeenpalk 59.50, kuusepalk 61.83, kuusepeenpalk 58.79 €/tm. Pärast seda madalseisu hakkasid palgi hinnad aga vähehaaval järjekindlalt kasvama.

Detsembris maksis männipalk keskmiselt 67.50 €/tm, mis teeb aasta kasvuks 6,3%. Männipeenpalk kallines aastaga 2,1% (hind hetkel keskmiselt 61.31 €/tm). Kuusepalkidest kallines aastaga rohkem just peenpalk (4%), mille hind jõudis 61.72 €/tm. Kuusepalgi hind on aasta lõpus 63.96 €/tm (kasv aastaga 2,3%).

Lehtpuupalkidest muutus kõige rohkem kase jämedate sortide hind. Kasepalgil kukkus tihumeetrihind kevadel aasta algusega võrreldes üle 5 € ja jäi sinna suve lõpuni. Septembris hind tõusis 61.55 eurole ja jäi püsima – aastane hinnamuut +4%.

Kasevineeripaku hind on aastaga kasvanud enam kui 25% ja selle taga on suurenenud tootmisvõimsused. Viimane suurem hüpe toimus septembris, mil keskmine hind jõudis 87.28 €/tm, mis on püsinud.

Lepapalkide hinnad on aastaga väga vähe kõikunud. Kohe aasta alguses toimus paarieurone kukkumine, mis juulis taastus samas mahus ja vähenes siis septembris jälle omakorda 1 € võrra. Sellisel tasemel (39 €/tm) on hind ka detsembris. Lepapeenpalk on läbi aasta püsinud tasemel 28 €/tm.

Paberipuit nii ja naa

Okaspuupaberipuidu hinnad on läbi aasta kehvad olnud. Aasta alguses oli tihumeetrihind veel 34 €, kuid kevadeks langes 31–32 eurole ning suvel kuusepaberipuidul veelgi madalamale. Lisaks madalale hinnale on okaspuupaberipuidu ostukogused veel praegugi mõne kokkuostja juures seotud eritingimustega (nt tarnitava palgi või kasepaberipuidu mahuga).

Aastaga on männipaberipuidu hind kukkunud ligi 16% ja kuusepaberipuidu hind ligi 11%. Detsembris maksis männipaberipuit 32.79 €/tm ja kuusepaberipuit 31 €/tm.

Lehtpuupaberipuidu hinnad on aasta lõikes plussis. Kasepaberipuidul toimus aasta alguses hinnalangus, mis saavutas miinimumi aprillis (36.13 €/tm). Pärast seda on toimunud iga kuu stabiilne mõnekümne eurosendine kasv ning aasta lõpuks on hind jõudnud 39.64 €/tm. Aastane hinnakasv 1,6%.

Hoopis rohkem kasvas aastaga haavapaberipuidu hind (13,3%), olles detsembris 32.64 €/tm. Septembris-oktoobris oli see veelgi kõrgem, 33 €/tm.

Küttepuidu hind kukkus

2011. aasta lõpuks oli küttepuit aastataguse ajaga võrreldes kallinenud 5%, vaatamata aasta lõpus toimunud hinnalangusele. Siis tundus, et küttepuidu hinnal (26.55 €/tm) pole enam langemise ruumi. Tänavu pole aga sellise hinnani jõutudki.

Esimesel üheksal kuul püsis hind 25 ja 26 euro vahel, kuid oktoobris kukkus alla 24 € ja on jäänud tasemele 23.50 €/tm.

Aastaga on küttepuit odavnenud 8,7%. Hinnalangusele on kaasa aidanud hakkpuidu kasutamise lõpetamine Narva elektrijaamades.

Aasta lõikes on küttepuidu hinnad odavnenud ka TNS Emori järgi, aga kõigest 0,7%: novembris maksis 3m küttepuit 26.35 €/tm, kuivad lepahalud 37.67 ja märjad 27.92 €/rm.

Hakkpuit maksis novembris 11.08 €/pm³ ja aastaga on hind odavnenud 10,6%.

Graanulite hind on kuude lõikes palju kõikunud. Madalaim oli hind septembris (191.52 €/t) ja kõrgeim märtsis (198.29 €/t). Novembris oli hind 195.79 €/t.

* * *

Vaadates tulevikku, tundub kõige suurem ebaselgus olevat küttepuidu ja okaspuupaberipuidu hinnaga. Nüüdseks on pakutav hind tõsiselt demotiveerinud raietegevust kohtades, kus need puidusordid enamuses.

Kuna sisendhinnad (kütus, tööjõud) on kallinenud, ei näe veel odavama hinna võimalust.

Kui tuleb külm talv ja varumistingimused paranevad, võib tekkida väike surve okaspuupalkide hinna languseks. Aga suureneks vajadus hakkpuidu järele ja kasvaks küttepuidu hind.